SCHOUDERS
STERKE DRAGERS EN WEGWIJZER OVER GEMOEDSTOESTAND


Picture-Taker-WasTUq

Zoals de benen symbool staan voor “de weg bewandelen” zo staan de schouders symbool voor “de zaken aanpakken en verwerken”.

Picture-Taker-BytXpw

Trek je schouders eens een centimeter op. Houd deze houding even vast en voel wat dit geeft. Net zoals bij de dieren, is het een manier om je schrap te zetten en je klaar te maken voor de strijd. Je geeft voor sterker te zijn dan je bent. De schouders geven op vele manieren uitdrukking aan emoties. Wat doe je als je ergens aan twijfelt? Dan haal je je schouders even op. Wat doe je als je angstig bent? Dan trekt je je schouders op en ze komen een beetje naar voren. De schouders vertellen heel wat over je gemoedstoestand.

SPANNING
Als de schouders gespannen zijn kan het gaan om onverwerkte emoties, om onderdrukte gevoelens of hoe je je op dit moment voelt. Bij onverwerkte emoties vormt de schouderpartij een gewoontehouding van lichtjes opgetrokken gehouden schouders. Hoe strakker en harder het spierweefsel aanvoelt, hoe meer spanning erin is opgeslagen. Onverwerkte spanningen worden bij elkaar gehouden door het ego. Het ego vergelijkt alles-wat-er-nu-gebeurt met wat er in het verleden is gebeurd. Zo leeft het verleden mee in het heden.

Picture-Taker-XC3Zyu

Als je een chronische ondertoon van angst hebt, toont het lichaam een angstige gewoontehouding. Een andere reden voor chronisch opgetrokken schouders is het je langdurig flinker voordoen dan je bent: de schouders eronder zetten, volhouden, je schrap zetten, vasthouden, het lukt wel…

SMALLE EN BREDE SCHOUDERS

Picture-Taker-qton5K

De verhouding tussen de schouders en de heupen geeft aan of je smalle of brede schouders hebt. Bij mannen zijn de schouders meestal breder dan de heupen. Bij vrouwen zijn de schouders ongeveer even breed als de heupen.
De schoudergordel staat symbool voor het gebruiken van kracht: de schouders ergens onder kunnen zetten, iets tot daadkracht weten te brengen. Je vrij en gesteund voelen geeft ontspannen schouders.

Picture-Taker-NMFkpm

Ontspanning kan je brengen door bv. onder een straal warm water te staan in de douche, zodat de spanning als het ware van je schouders afglijdt of je eens per maand vakkundig laten masseren helpt ook om de rug en schouders soepel te houden.

HOEKIGE SCHOUDERS
Hoekige schouders hebben een groot draagvlak. Bij hoekige schouders loop de lijn van het sleutelbeen lichtjes op. Hoekige schouders geven het gevoel van kracht en vertrouwen. Je ervaart niet zozeer stabiliteit, maar betrouwbaarheid.

Picture-Taker-uWJa2o

Wanneer hoekige schouders samen gaan met een lange nek dan dragen ze potentieel uit. Bij hoekige schouders en een korte nek, lijkt het alsof het hoofd wordt ingetrokken en zie je eerder verlegenheid. Schijn kan bedriegen, de kans is groot dat de schouders hoekig zijn door opgebouwde spanning. Echte hoekige schouders behoren je een gevoel van ontspanning te geven al je ze ziet, zo niet is er iets aan de hand.

OPGETROKKEN SCHOUDERS

Picture-Taker-8S8Bva

Opgetrokken hoge schouders zijn gespannen schouders. Er is een smalle marge tussen hoge en opgetrokken hoge schouders. Hoekige schouders kennen meestal een bijpassende ietwat magere lichaamsbouw. Opgetrokken hoge schouders komen bij ieder lichaamstype voor. Opgetrokken schouders hebben vaak een bovenrug die er aan de achterkant uitziet als het schild van een schildpad. Opgetrokken schouders doen je langer lijken dan je bent. Opgetrokken hoge schouders dragen een innerlijke onbalans. Werkwoorden als “moeten en willen” en “niet-lukken” zijn sterk aanwezig. “Het zal mijn tijd wel duren” laten de schouders naar beneden zakken. Opgetrokken schouders mogen leren om het allemaal wat meer van zich af te laten glijden. Zorgelozer door het leven gaan brengt de schouders tot ontspanning.

AFHANGENDE SCHOUDERS

Picture-Taker-5xLvLf

Schouders, waarbij het waterdruppeltje meer vaart krijgt als het vanaf de nek naar beneden loopt, heten afhangend. Als dit tegelijkertijd met smalle schouders voorkomt, lijkt het of de persoon niet veel kan verdragen. De kapstok is te klein. Zolang we schouders vergelijken met het vermogen om lasten te dragen, komen afhangende smalle schouders er slecht vanaf. Gek genoeg kan het juist zijn dat afhangende schouders over een enorm doorzettingsvermogen beschikken. Als afhangende schouders samen met brede schouders voorkomen, vervalt het idee van draagkracht. Zorgen glijden dan makkelijk van je af, net zoals de waterdruppel.

RECHTE SCHOUDERS

Picture-Taker-v38HlV

Rechte schouders zijn schouders die niet voorover vallen. De hele schoudergordel is in balans, verdeeld over de voor- en achterkant van het lichaam. Rechte schouders zijn schouders waarbij de voor en achterkant er beiden even energiek uitzien, zodat er een gevoel van stabiliteit ontstaat. Rechte schouders kunnen voldoende belasting aan zonder te bezwijken, terwijl ze tegelijkertijd geen op-potter zijn van spanningen.

En jij, hoe draag jij je schouders in 2014?

Picture-Taker-ZUA0fi


Lichtgroetjes,

Marina

Picture-Taker-QSDarR