APERITIEF, OH ZO ZOMERS GENOT


Picture-Taker-usSs45


Bij deze heerlijke zomerse temperaturen is een aperitiefje niet meer weg te denken.
Is het gezond? Zoals met zo vele dingen, is matig gebruik aangewezen.

Picture-Taker-6kA2MT

Een aperitiefje associëren wij met gezelligheid, het samen genieten met geliefden, familie, vrienden, kennissen, collega’s. Wij gebruiken het als een beginpunt, om de “affectie” tussen de gasten te openen of om de tijd te overbruggen vooraleer wij gaan tafelen.

Het woord aperitief komt van het Latijnse “aperire”, wat “openen” betekent. Dus dient het aperitief om onze smaakpapillen aan te scherpen en onze apetijt op te wekken. Een aperitief dien je fris gekoeld op.

Vermijd te zoete aperitieven, daar zij de eetlust afremmen. Vermijd ook gealcoholiseerde dranken van meer dan 24 graden. Zij verzwakken sterk de gastronomische papil, waardoor de smaak van ons diner teloor gaat. Porto kan beter als dessertwijn gegeven worden.

Picture-Taker-aRwbXt

Welke dranken komen dan wel in aanmerking om als aperitief gedronken te worden? Klassiekers zijn champagne, cava en andere schuimwijnen. Champagne bevat de minste suiker en is dus de “light” versie onder de aperitieven. Verder is een glas witte wijn zeer aan te bevelen, en deze wijn mag ook verder gedronken worden bij het tafelen. Sommige bieren alsook een droge sherry kunnen eveneens dienst doen. Tenslotte hebben wij ook nog de “kruidenwijnen” zoals Martine en Campari, hoewel ze minder aanbevolen worden, daar ze niet bio zijn en eigenlijk te zoet.

Wens je even weg te zeilen van de klassiekers, dan vind je hieronder enkele suggesties:

Mint/Munt ijsthee

Picture-Taker-gAUGTH

Doe 6 verse muntblaadjes, 1 theelepel honing, 1 theezakje (zwarte of groene) thee in een kop kokend water. Laat even trekken, thee er uit halen, en laten koelen in de ijskast. Als het drankje gekoeld is, munt er uit nemen en de vloeistof in een glas gevuld met ijs gieten. Een shot wodka toevoegen en garneren met een schijfje citroen

Gin en water

Picture-Taker-1rTybt

In plaats van gin en tonic, doe je 1 shot gin en 2 shots water; garneren met een schijfje citroen

Light en stormy
Doe ijs in een klein glas en voeg 1 shot rum en 2 shots gemberbier toe

Wortel en waterkers

Picture-Taker-mNiFOb

Doe 4 dl wortelsap, 30 gram waterkers en 1 eetlepel citroensap in een blender en pureer tot een glad mengsel. Doe alles in een kan en laat flink afkoelen in de koelkast. Schenk in glazen en garneer met een takje waterkers. Lekker en gezond.


Santé en geniet van de zomer.

Picture-Taker-7tuFfa

Groetjes,

Marina

Picture-Taker-MKm24f