APPEL-ROZIJNENCOMPOTE


Picture-Taker-phEeuQ


Wie kent het bekende gezegde niet: “an apple a day will keeps the doctor away”?

Picture-Taker-2q3XAd

Het is een waarheid als een koe, dat elke dag een appel eten bijzonder gezond is. Het is een preventief middel om verschillende ziekten op afstand te houden.

Picture-Taker-rRJVU0

Eet biologische appels, zodat je de schil kan nuttigen. Een groot deel van de vitaminen en mineralen van de appel zit in de schil. Voor alle zekerheid toch maar eerst de appel afwassen en dan pas eten.

Picture-Taker-s89hHN


Verder zijn appels heel goed voor:

  • de aanvulling van vitamine C
  • de bijdrage aan het ontgiften van de lever
  • de bijdrage tot gewichtverlies
  • een beter uithoudingsvermogen
  • een verlaging van het cholesterolgehalte
  • botbescherming
  • het op afstand houden van ouderdom
  • het tegengaan van tandbederf
  • het voorkomen van aambeien
  • astmapreventie
  • een beter geheugen
  • Alzheimer preventie
  • een betere diabetes beheersing
  • het voorkomen van diaree
  • het voorkomen van kanker

Heb je zelf een boomgaard in je tuin, dan heb je appels in overvloed. Allemaal ineens opeten lukt niet, maar je kan er wel heerlijke gerechtjes mee maken.

Picture-Taker-pHLhCu

Hierbij een receptje voor appel-rozijnencompote.

Benodigdheden
  • 2 kg ongeschilde appels
  • een schaaltje rozijnen (ongezwaveld) of ander gedroogd fruit
  • 200 ml water
  • een flinke schep kaneel (naar smaak)
  • 8 eetlepels oersuiker (of oerzoet = ongeraffineerd gedroogd suikerrietsap)

weetje:

Picture-Taker-SoKgw0 Picture-Taker-3w6Ia2


Het sap van het suikerriet wordt gefilterd, ingedampt en vervolgens tot kleine korrels vermalen. Dit oerzoet bevat nog alle voedingsstoffen en mineralen in tegenstelling tot ruwe rietsuiker

Werkwijze

Picture-Taker-Y5YEtz


  • appels schillen, klokhuis verwijderen en in kleine blokjes snijden
  • deze blokjes samen met de rozijnen (of gedroogd fruit) in een pan doen
  • oersuiker bijdoen en water toevoegen
  • aan de kook brengen
  • +/- 10 minuten laten garen
  • kaneel toevoegen en goed roeren
  • eventueel met een stamper tot een gladde compote vermaken
  • dadelijk in glazen potjes scheppen tot de rand gevuld
  • de randjes afkuisen, deksel erop, en onderste boven zetten
  • na 15 minuutjes kan je de potjes opnieuw rechtop zetten en heb je meteen een voorraadje dat je de ganse winter kan bewaren

Leuk kadootje

Picture-Taker-Ja1Zal Picture-Taker-OlbzUI


  • werk het deksel netjes af met een lapje, geknipt uit een “oude” theedoek of een ander mooi stofje
  • trek het strak en zet vast met een elastiekje
  • doe nog een koortje of een leuk lintje met een kaartje met eigen tekst er rond en klaar is je selfmade cadeau

Succes verzekerd op alle vlakken.

Picture-Taker-hd7SAz

Smakelijk.

Groetjes,
Marina

Picture-Taker-sK1qoM