DE LEVER ONTLASTEN


Picture-Taker-PZRQpYAh, 2014 heeft zijn deuren dichtgedaan en 2015 gooit de poorten open om een nieuw levensjaar zijn entrée te laten maken.

Wij zakken even onderuit, bekomen van de vele feestdissen, en worden gewaar dat het misschien toch net even te veel is geweest. Onze lever heeft het zwaar te verduren gehad en eigenlijk zijn wij toe aan wat lichtere kost.

Picture-Taker-KL9hhB

Herken je dit ook? Dan help ik je graag even op weg.

De lever is een groot, veelzijdig en belangrijk orgaan dat rechts onder de ribbenboog ligt.

Picture-Taker-vZ9JtM

Dit orgaan kan opzwellen en een drukkend gevoel geven bij overbelasting. Wist je dat de lever zo’n 10 uur nodig heeft om toxines en wijn af te breken en dat het overschot aan koolhydraten wordt omgezet in vetten die de cellen blokkeren?

Je kan starten met op tijd te rusten en te ontspannen, gezond te eten, matigheid in alcohol en medicatie te respecteren.

Met het aanwenden van enkele kruiden zet je een stap in de goede richting. De kruiden die goed zijn voor de lever hebben enkele gemeenschappelijke kenmerken. Via de signatuurleer kom je al een heel eind op weg:

Picture-Taker-HFVvdw Picture-Taker-fWMcId Picture-Taker-Pi4c6y


  • Kruiden met gele bloemen: zij verwijzen naar de werking op de lever, met name St. Janskruid, paardenbloem, agrimonie.
  • Kruiden die bitter smaken: zij bevorderen de uitscheiding van spijsverteringssappen waardoor het voedsel makkelijker verteert. Voorbeelden zijn rozemarijn, artisjok, ui, knoflook, groene thee. Ook bittere groenten en fruit zoals andijvie, witloof, molsla, koolsla, pompelmoes en druiven kunnen een handje helpen.
  • Kruiden met doornen en stekels: zij werken prikkelend en activeren de lever en de nieren. Deze kruiden stimuleren de lever om de opgehoopte “gifstoffen” te verwijden en nieuwe cellen aan te maken. Voorbeelden zijn mariadistel en zuurbes.

Laat je niet ontmoedigen, mocht het reinigingsproces enkele vervelende bijwerkingen hebben. Ontgiften vraagt wat tijd en je lichaam kan hierop reageren met moeheid, misselijkheid, huiduitslag, hoofdpijn, vieze smaak in je mond en een sterkere lichaamsgeur.
Allemaal tijdelijk.

Picture-Taker-r4mCAC


Drink heel veel, zodat de toxines je lichaam kunnen verlaten. Drink bij voorkeur kruidenthee en/of veel water. Laat alcohol, frisdrank, zwarte thee en koffie achterwege. Eet een paar dagen alleen rauwkost met rijst of een heldere groentesoep met wat voorjaarssla. Ga veel buiten om te wandelen, fietsen, hardlopen. Neem een sauna, gun jezelf een voetreflex om je gifstoffen sneller af te voeren, te genieten en te ontspannen. Ga op tijd slapen en neem wat meer tijd voor jezelf.

Picture-Taker-qqSxhp Picture-Taker-H7vEOU Picture-Taker-4qFsDXJe zal versteld staan hoeveel energie en fitheid je hier mee gewonnen hebt, om nog maar te zwijgen van de betere werking van je lichaam.

Picture-Taker-b0SOnD


Ik wens je heel veel gezondheid en een prachtig 2015.

Picture-Taker-hpdfdi

Heel graag tot binnenkort.

Groetjes,

Marina


Picture-Taker-sK1qoM