OP WEG NAAR LUCHT VIA GEZONDE WEGEN (LUCHTWEGEN)


Picture-Taker-URWz3S


Luchtweginfecties als verkoudheid, bronchitis, astma en COPD kunnen behoorlijk vervelend zijn en je uit balans brengen.

VERKOUDHEID treft je bovenste luchtwegen (neus- en keelholten, buis van Eustachius (middenoor)) waardoor je last krijgt van verstopping, neus- keel- amandel en/of oorpijn.
ASTMA, Chronische Bronchitis en COPD treffen je onderste luchtwegen, de longen, waardoor je te maken krijgt met ademnood en/of hoestbuien.

Picture-Taker-Zio5qk


Een
VERKOUDHEID lijkt een vervelende, maar niet zo ernstige ontsteking. Toch is het raadzaam om deze goed te verzorgen. Als een verkoudheid blijft aanslepen kan zij overgaan in bronchitis en uitmonden in een longontsteking.

Pelargonium sidoides is een topkruid bij luchtwegen infecties (zie ook mijn
tip van november 2011). Haar werking is een combinatie van antivirale, antibacteriële en slijmvliesbeschermende werking.

  • De antivirale werking wordt bevorderd doordat pelargonium sidoides de macrofagen aanzet tot het produceren van interferonen, die op hun beurt de “natural killer” cels (welbepaalde witte bloedcellen) stimuleren om de geïnfecteerde cellen te vernietigen
  • De antibacteriële werking wordt aangezwengeld doordat pelargonium sidoides een verhoogde productie van stikstofoxide en cytokinen stimuleert. Zij ruimen de gedode cellen op
  • De slijmvliesbeschermende werking wordt versterkt, waardoor de trilhaartjes het vocht richting keelholte kan drijven

Je kan van dit kruid een thee zetten en samen met vlierbessiroop drinken. Lekker en gezond.

Picture-Taker-y9neVT

Toch even een kleine waarschuwing, in geval van:
  • zwanger-zijn en/of borstvoeding geven
  • ernstige lever- en nieraandoeningen
  • bloedingneiging en gebruik van bloedverdunners
toch maar beter dit kruidje niet gebruiken.

Uiteraard zijn er nog heel wat meer remedies. Wens je preventief je weerstand te verhogen
klik dan hier voor mijn tip van februari 2014.

Bij een lichte vorm van
ASTMA kan je alsnog soelaas vinden bij enkel essentiële oliën. Zij kunnen goed als aanvullende therapie ingezet worden om de klachten te verlichten, het aantal en/of de ernst van de aanvallen te verminderen.

Picture-Taker-ph29PJ

Wel voorzichtig zijn, want bepaalde EO’s kunnen een aanval uitlokken. Bouw het langzaam op. Begin met een etherische olie die je prettig vindt. Kijk en voel hoe je lichaam hierop reageert. Je kan de olie verdampen of op een zakdoek doen en de geur opsnuiven. Olietjes die een ontkrampende werken hebben (astma is de verkramping van de spiertjes in de bronchiën en het slijmvliesoedeem) zijn o.a. echte lavendel, ceder, geranium, mandarijn, scharlei en roomse kamille.
Mocht je deze olietjes goed verdragen, dan kan je later (als je GEEN aanval hebt) ook eens proberen of je gebaat bent met o.a. mirte, kajeput, laurier en spijklavendel.

Picture-Taker-RssOkr

Mijd voor alle zekerheid eucalyptus, daar de prikkeling sterk is en een aanval kan uitlokken.

COPD staat voor chronic obstructive pulmonary desease (chronisch obstructieve longziekten), oftewel chronische bronchitis en/of longemfyseem.

Picture-Taker-Z6kY4d Picture-Taker-NQXWL7


Bij
chronische bronchitis zijn de luchtwegen vernauwd door een ontstekingsreactie, waardoor je moet hoesten en kortademig wordt. Longemfyseem ontstaat wanneer de chronische bronchitis ernstiger wordt, de longen worden aangetast en longweefsel verloren gaat.
Heb je
COPD dan is de kans op hart- en vaatziekten, botontkalking (door de medicijnen) en ook kanker groter. Door slechte zuurstofvoorziening, afgenomen eetlust en de zware inspanning die de ademhaling vraagt, kan vermagering optreden.
Naast de reguliere behandeling, kunnen voedingssupplementen als scuttelariae, quercetine of astragalus ingezet worden.
Etherische oliën, zoals beschreven bij astma, kunnen eveneens verlichten.
Let wel: altijd overleggen met je behandelende arts of het innemen van deze supplementen en/of gebruik van de etherische oliën, te combineren zijn met je medicatie.

Picture-Taker-vG1QhW

Tot slot kan ik je het boek: Leven met COPD van Prof. Dr. Van Schayk aanbevelen. Hierin vind je een antwoord op je de vragen over: wat de oorzaak is, wat er gebeurt na de diagnose, wat deze ziekte betekent voor de drager, zijn omgeving, zijn psychische en sociale omstandigheden.

Hatsjie, ik begin er maar aan.

Picture-Taker-96uT9K

Luchtgroetjes,
Marina


Picture-Taker-sK1qoM