GO BANANAS


Picture-Taker-XyBa9x


Hoe ging dat liedje ook alweer: waarom zijn de bananen krom?

En weet jij waarom dit zo is?
Simpel: als de bloem te zwaar wordt voor de stengel om te dragen, valt zij naar beneden. De beginnende banaantjes moeten zich dan krommen om omgekeerd naar het licht toe te kunnen groeien.

Picture-Taker-oEYkBX

Hoe goed kan een banaan wel voor je zijn?

  • bananen zijn aan te raden om te eten als je sport. Ze bevatten veel koolhydraten, die er voor zorgen dat de aanvoer van suikers gelijkmatig verloopt en je energie langzaam verdeeld wordt in je lichaam, waardoor je langdurig blijft presteren

Picture-Taker-xBr6Ct


  • de aanwezigheid van vitaminen B, kalium en magnesium zorgen ervoor dat je vochtbalans, je bloeddruk, je zenuwprikkeling en je spierstofwisseling prima verlopen
  • bananen bevatten veel voedingsvezels: vezels zijn cruciaal voor een goede darmwerking
  • bananen werken zuurremmend: perfect om brandend maagzuur en misselijkheid te bestrijden
  • bananen zijn een natuurlijk antidepressivum dankzij de serotonine: je wordt er dus happy van
  • heb je last van PMS (premenstrueel syndroom): vitamine B6 maakt dat je bloedsuikerspiegel gelijkmatiger wordt, waardoor je humeur een opkikkertje krijgt

Picture-Taker-CRa2jk


  • zit je geplaagd met angst, depressie en/of slaapproblemen, voeg dan bananen toe aan je rijstschotel, pasta of bonen-menu. Door de tryptofaan (aminozuur) wordt de serotiene in je lichaam aangemaakt. Serotiene fungeert als neurotransmitter die een kalmerende werking heeft en je blijer maakt
  • wens je verkoudheid en griep te bannen: eet dan voldoende bananen: zij werken preventief tegen virale infecties
  • heb je te diep in het glas gekeken en heb je een kater: maak een milkshake met banaan en het zal een stuk beter gaan

Picture-Taker-2dzL3U


  • bananen maken het mogelijk om andere voedingsstoffen beter op te nemen in je lichaam: een aanrader dus

Ken jij het verschil tussen een groene (onrijpe) banaan en een gele (rijpe) banaan?
  • eerst is er de smaak natuurlijk. Onrijpe bananen proeven iets bitterder. Rijpe bananen proeven zoeter. Hoe rijper, hoe meer suikers
  • groene of halfrijpe bananen bevatten koolhydraten in de vorm van onverteerbaar zetmeel, dat moeilijk afgebroken wordt in de maag en de dunne darm. Interessant als je diarree hebt: het stopt je buikloop
  • een rijpe banaan is veel calorierijker: het verhelpt je constipatie

Hoe zit het dan met bruine bananen?

Picture-Taker-vB8UuA


  • raar, maar waar: het bruin verkleuren van bananen is geen rottingsproces. Het is een natuurlijke enzymatische reactie. Er ontstaan dus geen schadelijke stoffen. Je kan de bruine banaan gewoon eten
  • heb je te veel te bruine bananen? Niet weggooien aub. Je kan ze nog makkelijk in een smoothy verwerken of er eventueel bananenmuffins mee maken.

Hieronder een receptje.

Picture-Taker-UycZRo

Benodigdheden (voor 12 stuks):
  • 3 grote bruine bananen, gepureerd
  • 75 gr gesmolten boter
  • 150 gr suiker
  • 1 ei
  • 1 theelepel baksoda
  • 1 theelepel bakpoeder
  • halve theelepel zout
  • 200 gr bloem

Bereiding:
  • verwarm de oven voor op 180 graden
  • meng de bloem, bakpoeder, baksoda en zout
  • meng in een aparte kom de gepureerde bananen, suiker, ei en gesmolten boter
  • voeg het bloemmengsel bij het bananenbeslag en mix tot een gladde massa
  • zet 12 papieren muffinvormpjes in een muffinbakplaat
  • vul de muffinvormpjes met het beslag en zet in de oven
  • bak de cakejes 25 tot 30 minuten tot de muffins terugveren als je er zachtjes op drukt

Smakelijk

Picture-Taker-UEzAW6

Groetjes,
Marina


Picture-Taker-sK1qoM