Mange des tomates, mon amour!


Picture-Taker-pNdGqO



Wie kent het liedje niet van Jack Ary: Mange des tomates, mon amour?
En gelijk heeft hij, want tomaten zijn super gezond, een weldaad voor je lieve lijf.
Het liedje nog eens beluisteren? Hierbij de link:
https://www.youtube.com/watch?v=feCpnBM56uA

De tomaat wordt gebruikt als groente, maar behoort eerder tot de categorie van fruit.
In het begin van de 18
de eeuw werd de tomaat nog als oneetbaar beschouwd. Pas eind 19de eeuw komt de tomaat voor het eerst voor in onze kookboeken.

Picture-Taker-1LP09R


De tomaat behoort tot het geslacht van de “nachtschade”, net zoals o.a. de aardappel. Dit betekent dat de plant een stof produceert in de stengel en het blad, die insecten en parasieten afschrikt en giftig is voor de mens. Deze gifstof verdwijnt bij de rijping van de tomaat en zodra de vrucht rijp is en rood ziet is de gifstof (tomatine) volledig verdwenen. Groene tomaten zijn dus uit den boze. Er zijn tegenwoordig gele, oranje en mauve tomaten te koop. Lekker, dat wel, maar zij bevatten jammer genoeg niet de krachtige antioxidant lycopeen.

Picture-Taker-bKUAuh


Wat kan deze vrucht jou als goede eigenschappen brengen:
een rode tomaat bevat veel lycopeen, wat een krachtig antioxidant is.

Picture-Taker-fpXwjF


  • Verwarm je de tomaat, dan komt er nog meer van deze stof vrij en heb je meteen een extraatje te pakken. Mengen met een beetje olijfolie, maakt dat je lichaam de lycopeen beter kan opnemen. Goed om maag-, long- en prostaatkanker te voorkomen en je te beschermen tegen schadelijke vrije radicalen
  • De mineralen kalium, kalk, fosfor en magnesium in tomaten werken maag-, darmontstekingen en vermoeidheid tegen
  • tomaten bevatten veel water, tot ruim 90%, en zorgen voor een goede afvoer van afvalstoffen uit het lichaam.
  • tomaten zijn caloriearm, prima voor de lijn

Picture-Taker-PqwCIW


  • de vitaminen A, B1, B2 en B6 zorgen voor gezonde lichaamscellen, een goede celstofwisseling, DNA-opbouw en vorming van bloedcellen
  • de aanwezigheid van veel vitamine C, heeft een gunstig effect op het transport van zuurstof en koolstofdioxide door het bloed
  • de caroteen in tomaten (net zoals in wortelen) verschaft je huid een beschermende factor tegen schadelijk zonlicht
  • tomaten hebben een ontzurende werking (alkalisch). Hiermee geef je kwalen zoals hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid en slapeloosheid minder kans
  • eet je 7 tot 10 porties tomaat per week dan kan het risico op hartziekten dalen tot 30%
  • dagelijks een glas vers tomatensap drinken voorkomt het samenklonteren van bloedvaatjes, oorzaak van trombose. Als je zout gebruikt, neem dan natuurlijk zout (geen chemisch) – meer lezen in mijn tip van augustus 2011 over “goed en kwaad zout

Alsnog enkele minder goede eigenschappen:
  • niet rijpe, groene tomaten, bevatten de stof tomatine. Eten van onrijpe tomaten kan koorts, diaree en vermoeidheid veroorzaken. Oplossing: eet enkel rijpe tomaten: hoe roder de vrucht, hoe gezonder
  • de energetische waarde van de tomaten is door de jaren heen flink afgenomen door genetische manipulatie en modificatie. Als alternatief kan je zelf je tomaten kweken: met veel liefde en in een gezonde omgeving

Picture-Taker-JhRTee


  • tomaten (of afgeleiden: puree, sap, enz.) uit blik zijn erg ongezond. De zuurtegraad van de tomaten zorgt ervoor dat er extra BPA, een synthetisch oestrogeen, uit het blik lekt en in de voedingsinhoud terecht komt. Vruchtbaarheidsproblemen, diabetes, hartziekten, en zwaarlijvigheid zouden zich kunnen ontwikkelen. Gebruik/koop als alternatief glazen potten, bokalen en flessen

Enkele weetjes:
  • warm bereide tomaten zijn gezonder; zij brengen meer voedingsstoffen tot hun recht
  • gevulde tomaten zijn lekker. Bestrooi de uitgeholde tomaat, vooraleer te vullen, met een beetje zout om uit te lekken; zo vermijd je een te waterig gerecht

Picture-Taker-AuHDJ4


  • om de schil van de tomaat te verwijderen, snij je onderaan een klein kruisje in, leg je ze 15 seconden in kokend water, laat je ze daarna even ‘schrikken’ onder koud water, en de schil komt moeiteloos los
  • groene tomaten hebben minstens 13°C nodig om te kunnen kleuren naar rood

Aan jou, mijn lieve lezer: mange des tomates, mon amour!

Picture-Taker-V9NAu9


Zonnegroetjes en een fijne vakantie gewenst.

Marina

Picture-Taker-sK1qoM