herfst
het seizoen van verandering en inkeer


Picture-Taker-KWGgY8


De zomer loopt ten einde en een beetje weemoed vult je hart. De dagen worden korter, kouder, regenachtiger en de bladeren kleuren heerlijk rood. Je mijmert over voorbije zonnige dagen, blote benen en schouders, waar laaiend enthousiasme, energie en onstuimigheid je dagen vulden.

Picture-Taker-VCCXYa


De herfst zit in de lucht, je voelt het, je ruikt het. Een diep verlangen naar rust en ruimte neemt plaats in je hart en je wil naar buiten om in die kleurenpracht te gaan wandelen.


Picture-Taker-R7EmgA


De herfst is voor jou een prima tijd om je ballast voor de winter af te leggen. De herfst is het seizoen van inkeer, aandacht en acceptatie. Het brengt je een dieper gevoel van bewustzijn, waarin je je realiseert dat het leven een cyclus is van leven en doodgaan. De sappen van de boom trekken zich terug tot in de kern, de chlorofyl (het groene pigment van de plant) blokkeert geleidelijk waardoor de bladeren verdrogen en hun prachtige tinten verkrijgen. De boom laat zijn ware aard zien.

Picture-Taker-zYX9yw


Zo is het ook voor jou. Als de herfst begint onderga jij een verandering waardoor je meer je echte zelf kan zijn en jij je maskers mag afleggen. Je gaat meer nadenken over je overtuigingen, je gewoontes, je houdingen, wat heb je niet meer nodig hebt en wat je mag wegleggen. Even de tijd stilleggen en bij jezelf komen, om te verinnerlijken, en dan een nieuw begin te maken met je dromen, je wensen, je talenten. Welke ideeën mogen kiem vatten en welke innerlijke krachten kan je gaan ontplooien. Sta je achter je keuzes, achter je doel? Meditatie kan je een duidelijker zicht geven op je wensen en doelstellingen. De herfst is een goede tijd om te zijn in plaats van te doen. Je komt in je yin-kracht. Een kracht van overgave.

Picture-Taker-yAbfO2


Op 21 september vind de herfst-equinox plaats. Dit is de dag dat de zon boven de evenaar staat en de dag en de nacht even lang zijn. Deze energie nodigt je uit om op te geven en om te oogsten. Tijd om schoon schip te maken.

Picture-Taker-iJTQvZ Picture-Taker-lJydiz


Op 29 september is er het feest van Sint Michaël.
Michaël was de aanvoerder van de hemelse engelen tegen de duivel en andere duistere figuren. Hij
versloeg de duivel die verandert was in een draak. Hij begeleide de zielen van de overledenen naar de hemel en stortte de zondaars in het vagevuur.
Tegenwoordig viert men met Sint Michaël het oogstfeest; de laatste dag dat appels geplukt mogen worden. De dank aan Sint Michaël voor de goede oogst zorgt ervoor dat de mensen de dorre en doodse wintermaanden door kunnen komen. Speciaal op dit feest wordt het Michaëlsbrood gebakken. Dit feest roept op tot innerlijke moed om de gevaren van eenzaamheid te bestrijden; één van de verzuchtingen van de winter.

Picture-Taker-djdFt3


In deze nieuwe tijden staat dit feest voor menselijke moed, innerlijke activiteit, inzicht in de geestelijke ontwikkeling, van verinnerlijking, van inzicht (wakker worden), bewustwording van de huidige tijd en jouw plaats hierin. Het feest van de overwinning van de bekrompenheid, het “breder” zien en samen op weg zijn. De verschuiving van het hoofd naar het hart.

Ik wens jou veel innerlijke stilte en wijsheid.

Ik knijp er zelf eventjes tussenuit, waardoor de tip voor oktober samenvalt met deze van september.

Picture-Taker-kVptPC

Liefdevolle groetjes,
Marina

Picture-Taker-sK1qoM