DRIE KONINGEN
FEEST VAN DE 3 WIJZEN


Picture-Taker-Kclis7


Op 6 januari is de tijd aangebroken om de kerstboom af te breken en het huis uit te doen.

Op deze dag wordt eveneens het Driekoningenfeest gevierd, waar kinderen verkleed en met een verlichte ster op een stok, al zingend langs alle huizen trekken, om snoep of wat centjes bij elkaar te sprokkelen.
In bepaalde streken bakt men ook de 3-koningentaart, waar één boon (of één zwarte en twee witte bonen) in mee gebakken worden. Degene die de boon in zijn stuk taart vindt, is de koning voor de ganse dag.

Picture-Taker-PnQJoa

Driekoningen is van oorsprong een Christelijk feest. De drie wijzen, Melchior, Balthazar en Casper, waren op zoek naar de nieuwe koning van het Joodse volk. Zij volgden de ster vanuit het Oosten en vonden in Bethlehem het pasgeboren kindje Jesus.


De 3 koningen hadden geschenken bij zich:

  • koning Melchior, met de rode mantel, gaf goud
  • koning Balthazar, met de blauwe mantel, gaf wierook
  • koning Casper (de gekleurde man), met de groene mantel, gaf mirre

Picture-Taker-5ncTL4

Deze giften staan symbool voor het koningschap, het priesterschap en het lijden.

Ook vandaag kunnen goud, wierook en mirre ingezet worden omwille van hun helende eigenschappen.

Goud
Wordt in de conventionele geneeskunde onder injectievorm gebruikt bij reumatoïde artritis. Natuurartsen geven een oligosol (drinkbare oplossing) van koper, goud en zilver in druppelvorm bij immuniteitsstoornissen. En in de homeopathie wordt goud onder diverse vormen ingezet bij ziektebeelden die én immuniteits- én psychische componenten vertonen.

Picture-Taker-mH0eC8 Picture-Taker-hj0bhh


Wierook
Wordt veel gebruikt bij meditatie, om de geest te openen en te verstillen. De wierook Boswellia Serrata is een krachtig ontstekingswerend, kraakbeenversterkend en infectiewerend wierookhars. Als aromatherapie wordt het tevens ingezet bij maagzweren en chronische darmontstekingen. Het werkt mooi verzachtend voor personen met fibromyalgie.

Picture-Taker-3tvdlq Picture-Taker-Ny4JTH


Mirre
Mirre in de vorm van Commiphora Molmol, is een prima middel voor mond en keel.
Mirre werkt ontsmettend, ontsteking- en schimmelwerend, pijnstillend en wondhelend. Het wordt verwerkt in o.a. mondwaters (bv. Bucal), tandpasta, gorgelmiddelen.

Picture-Taker-mmG367 Picture-Taker-EWqdln


Wist je trouwens dat de maandag na Driekoningen, in de provincie Antwerpen en in Doornik, Verloren Maandag wordt genoemd? Dit zou zijn oorsprong vinden in vroegere dagen toen op de eerste maandag na Driekoningen de nieuwe leden van de Gilden ingelijfd werden. Op die dag werd er niet gewerkt, maar gefeest. Voor de werkgevers een verloren maandag…
Heden worden op deze Verloren maandag of Verzworen Maandag worstenbroden en appelbollen gegeten. Mmm, zo lekker!

Picture-Taker-BhSdnN Picture-Taker-kWX9He

Picture-Taker-hWEvu9 Picture-Taker-iRqFOb


Dus, gooi je kerstboom buiten op 6 januari, geef de zangertjes die langs je huis komen een snoepje en wat centjes, en haal op 8
januari worstenbrood en appelbollen in huis.

Een heerlijk 2018 gewenst.

Picture-Taker-j55Ta2

Liefs,

Marina

Picture-Taker-miteAa