MMMM, OVERHEERLIJK KANEEL


Picture-Taker-wvFPY8Picture-Taker-NI5NYqPicture-Taker-Djgvut
Picture-Taker-o5aOQo
WIST JE DAT
KANEEL (CINNAMOMUM VERUM)
EEN HEERLIJK VERWARMENDE SPECERIJ IS
EN NOG HEEL GEZOND IS OP DE KOOP TOE?


De beste kaneel komt van Sri Lanka en Ceylon. En natuurlijk vergeten wij India niet waar eveneens veel kaneel wordt verbouwd.

Kaneel is eigenlijk een specerij. Een zogenoemd aromatisch kruid dat zijn oorsprong in een tropisch land heeft. Het is een altijd groene struik, die wat weg heeft van onze laurierstruik.

Picture-Taker-t1MMH1

De bloemen en het blad zijn niet aromatisch, de bast des te meer. Vanaf het 6de jaar kunnen de struiken geoogst worden. Men schilt de bast van de takken en legt ze te drogen in de zon. De binnenbast is het meest aromatisch en het fijnst van structuur. Tijdens het drogen rolt de bast zich vanzelf op en zo ontstaan de ons bekende kaneelstokjes.
Kaneelpoeder wordt verkregen door de stokjes heel fijn te vermalen. Er zit veel etherische olie in de bast, waardoor het aroma van kaneelpoeder sneller verloren gaat dan die van de stokjes. Bewaar je kaneel dus in goed sluitende potten of blikjes en hou niet te veel in voorraad.

Picture-Taker-Jnwsj0 Picture-Taker-UNBoNf


Stokjes vragen een andere bereidingswijze dan poeder: stokjes moeten in een vloeistof wellen door bijvoorbeeld mee te koken en/of langdurig te stoven. Poeder is voor kant-en-klaar gebruik.

Kaneel heeft een uitgesproken smaak en komt vooral in zoete gerechten tot zijn recht. De looistoffen uit kaneel zijn samentrekkend, vochtuitdrijvend en helpen bij diarree. Kaneel is rustgevend en werkt kalmerend op de maag. Het is een verwarmende specerij dat op de spijsvertering werkt en de bloedsuikerspiegel reguleert.

Picture-Taker-T8dajI

Uiteraard weet iedereen dat kaneel in gebak, en vooral in combinatie met appeltjes en/of peertjes, speculoos en Glühwein een extra toets geven aan het gerecht/drank en de smaak beter tot zijn recht doet komen.

Picture-Taker-a7xdoH Melk met kaneel is trouwens een prima slaapmutsje en nog lekker ook.




Picture-Taker-DYdkeI Wist je trouwens dat een kaneeldrank , kandeel genoemd, vroeger door kraamvrouwen werd gemaakt om het zog (melkproductie in de borsten) te bevorderen en de bloedingen (van de bevalling) te stelpen?

Picture-Taker-G7WgDb Je kan het als volgt maken:

Benodigdheden:

  • een halve, goed gewassen biologische citroen
  • 3 kruidnagels
  • 1 pijpje kaneel
  • 8 eierdooiers
  • 100 gram suiker
  • 1 fles eenvoudige witte wijn (bijv. Rijnwijn, Liebfraumilch)

Werkwijze:
  • doe een deciliter water in een steelpannetje
  • schil de halve citroen en doe de schil bij het water, tezamen met de 3 kruidnagels en het pijpje kaneel
  • laat het water met de ingrediënten een half uur zachtjes trekken en zeef het daarna
  • klop 8 eieren los met 100 gram suiker en meng al kloppend met het gezeefde kruidenvocht
  • warm in een pannetje de wijn op tot lauw-warm. (Gebruik een geëmailleerd pannetje of een pannetje van roestvrij staal, want andere metalen – zoals aluminium – kunnen oxideren)
  • giet het eimengsel er al roerend bij en zet het pannetje in een grotere pan met heet maar net niet kokend water (bij te grote hitte gaat de kandeel schiften)
  • blijf roeren tot de wijn licht gebonden is en aan de lepel blijft hangen

Serveertips:
  • serveer in een glas of beker met een lepeltje, net als bij avokaat.
  • geef er een boudoirkoekje of een kaneelbeschuitje bij
  • kandeel over een bolletje vanille-ijs of met vers fruit is ook lekker
  • traditioneel wordt kandeel lauw geserveerd, maar koud kan natuurlijk ook bewaren in de ijskast

Picture-Taker-bHSB8k Voor de feestdagen kunnen wij onze Glühwein een extra tintje geven door er samen met kaneel, ook kardemon, kruidnagel en steranijs aan toe te voegen.

Op uw gezondheid!
Marina