DIT JAAR GEEN VERKOUDHEID VOOR MIJ,
DANK JE WEL


Picture-Taker-mJ35BZ

WIST JE DAT
TER VERBETERING VAN LUCHTWEGINFECTIES
HET TOPKRUID
PELARGONIUM SIDOIDES
(BEHOREND TOT DE GERANIUMACHTIGEN)
EEN “MUST” IS


Picture-Taker-yKZg5Y


Picture-Taker-mmVf7h Pelargonium sidoides is een geraniumachtige plant, behorend tot de familie van de geraniums. Zij heeft Zuid-Afrikaanse roots, houdt van een dor en droog klimaat, is winterhard, vormt tot 50 cm grote rozetten, met ondergronds dikke wortelstokken. De hartvormige, zilverkleurige bladeren staan op lange stelen. Ze voelen fluweelzacht aan doordat ze bezaait zijn met klierhaartjes. De smalle, donkere purperrode tot bijna zwarte bloemen staan in dichte schermachtige bloeiwijzen bij elkaar. Ze bloeien bijna het ganse jaar door, met een hoogtepunt tussen oktober en januari. Voor geneeskundig gebruik worden vooral de wortelstokken aangewend, geoogst van een 3 jaar oude plant.

Picture-Taker-GXxoXEPelargonium sidoides oefent zijn helende werking uit bij luchtweginfecties door een combinatie van zowel een antivirale, antibacteriële als slijmvliesbeschermde werking. De inhoudsstoffen die hiervoor zorgen zijn vooral de bioflavonoïden galluszuur en methylgalluszuur en de coumarineverbinding umckalin.
De antivirale werking wordt vooral toegeschreven aan de macrofagen (bepaalde witte bloedcellen) die door inname van dit kruid “interferonen” gaan produceren. Deze interferonen zorgen voor het stimuleren van de “natural killer cells” (welbepaalde witte bloedcellen), die de door virussen geïnfecteerde cellen herkennen en vernietigen.
De antibacteriële werking komt tot stand door een verhoogde productie van de antibacteriële stoffen stikstofoxide (NO) en cytokinen. Er vindt tevens een toename plaats van “fagocytose”, het fenomeen waarbij macrofagen geïnfecteerde en gedode cellen opruimen.
De slijmvliesbeschermende werking wordt verkregen doordat bepaalde bacteriën een verminderde aanhechting (adhesie) vertonen ter hoogte van de slijmvliezen van de ademhalingswegen. Er ontstaat een verbeterde slagfrequentie van de trilharen, om het vocht met daarin de gevangen micro-organismen, sneller en efficiënter af te voeren naar de keelholte.

Picture-Taker-MGzo2W


Zet dit topkruid dus in bij de volgende kwalen
:
Virale infecties van de luchtwegen: vermindert de ernst en de duur

  • Acute bronchitis en acute luchtwegaandoeningen: doet darmlast, hoest, afscheiding, ademruis, pijn op de borst afnemen
  • Chronische bronchitis en chronische luchtwegaandoeningen
  • Amandelontsteking (tonsillitis)
  • Neusverkoudheid (rhinitis)
  • Neusholteontsteking (sinusitis)
  • Keelpijn (angina)
  • Verkoudheid (rhinofaryngitis)
  • Middenoorontsteking (otitis media)
  • Griepaandoeningen
  • Zwakke weerstand
Picture-Taker-2LyF3V
Picture-Taker-GKPqbr Pelargonium Sidoides wordt zeer goed verdragen, ook door kinderen.
Toch is het op zijn plaats te zeggen dat opgepast dient te worden voor gebruik bij zwangeren en zogende moeders, verhoogde bloedingneiging, ernstige lever- en nieraandoeningen en bij het nemen van bloedverdunners van het coumarinetype (warfarine).

Thee zetten met dit kruid, tesamen met vlierbes is een goede start.
Het kruid gebruiken in de vorm van etherische olie is zeker aan te raden.
Ga hiervoor even langs bij uw Naturopaat, die kan de juiste dosering voor u samenstellen.

Gezondheid!

Marina