VITAMINE ‘B’ VOOR MEER ENERGIE,
EEN BETER GEHEUGEN,
STERKE ZENUWEN,
EN EEN VLOTTE CELDELING


Picture-Taker-sAjNwR


De B-vitaminen dragen bij tot een goede functie van het zenuwstelsel. Leren, coördinatie, goede stemming, kalmte, sterk geheugen, concentratievermogen zijn het gevolg van een evenwichtige vitamine B-verhouding in je lichaam. Het vlotte verloop van celdeling, sterke nagels en huid, alsook een goede stofwisseling van koolhydraten, vetten en eiwitten, worden door de vitaminen B-groep verzekerd.
Jammer genoeg dragen geraffineerde en verwerkte voeding, overdreven gebruik van alcohol, suiker, koffie, tabak en medicijnen bij tot een gebrek aan vitamine B.

Picture-Taker-72BVdO Picture-Taker-sNGZuM Picture-Taker-fzotbs


Hierbij een overzichtje van de vitaminen B, waarvoor zij dienen, in welke voeding je ze kan vinden en wat er kan gebeuren als je een tekort hebt aan één of meerdere van deze vitaminen B.

Picture-Taker-AGv7xD

Vitamine B1 of thiamine
Staat in voor een vlotte koolhydratenstofwisseling en vorming van grote cellulaire energieleverancier ATP. Hoe meer koolhydraten je verbruikt (bv. sporters of fysieke arbeid), hoe meer vitamine B1 je nodig hebt. Alcoholisme kan een ernstig gebrek aan vitamine B1 met zich meebrengen.
Te kort aan vitamine B1 uit zich o.a. in zenuwachtigheid, prikkelbaarheid, persoonlijkheidsverandering, slapeloosheid, depressiviteit, coördinatiestoornissen, concentratieproblemen, verwarring en een snellere ontwikkeling van dementie.
Je vindt Vitamine B1 in volle granen (vooral de kiem ervan), noten, zaden, pitten en peulvruchten.

Vitamine B2 of riboflavine
Staat in voor de gezondheid van huid, slijmvliezen, haar en nagels.
Te kort aan vitamine B2 geeft kloven en letsels in de mondhoeken, lippen en/of neusvleugels. Heb je last van rode, droge lippen; een gladde tong; een pijnlijke rode, ontstoken tong en een schilferige huid, dan heb je waarschijnlijk vit. B2 tekort.
Je vindt vitamine B2 vooral in melk, kaas (cheddar) en eieren, vis (sardines), gevogelte en vlees. Plantaardige bronnen zijn amandelen, walnoten, lijnzaad, groene bladgroenten en peulvruchten.

Vitamine B3 of het zure niacine/ of het niet-zure niacinamide
Helpt de bloedsuiker- en cholesterolspiegel regelen.
Te kort aan vitamine B3 geeft een verhoogde kans op diabeties type 2, hart- en vaatziekten, huidziekten, depressiviteit, prikkelbaarheid, schizofrenie en de ziekte van Alzheimer.
Je vindt vitamine B3 in vlees (kalfs, rund, lam), gevogelte, vis (tonijn, heilbot), lever, ei. Plantaardige bronnen zijn gedroogde vruchten (vijgen, dadels, pruimen), volkoren producten, tarwekiemen, peulvruchten, volle rijst, pinda’s en noten.

Picture-Taker-hpYyzA

Vitamine B5 of panthoteenzuur
In samenwerking met vitamine C en magnesium zorgen deze vitamines B5 voor een vlotte bijnierschorsfunctie, een prima stressbestendigheid, gezonde haren (betere haargroei en minder snel grijs worden) en een gave huid.
Te kort aan vitamine B5 geeft een verminderde weerstand tegen geestelijke en fysieke stress, zorgt voor prikkelbaarheid, leermoeilijkheden, depressiviteit, haaruitval, voortijdig grijs haar, slechte wondgenezing, uitputtingsverschijnselen.
Je vindt vitamine B5 in zalm, volle granen, tarwekiemen, noten, pinda’s, groenten, peulvruchten en gedroogde vruchten.

Vitamine B6 of pyridoxine
Zorgt voor een vlotte stofwisseling van de aminozuren (verhindert dat vrije radicalen de vaatwand ontsteken (atherosclerose)). Zorgt voor een natuurlijke vochtafdrijvende werking en speelt mee in de aanmaak van rode bloedcellen.
Tekorten geven aanleiding tot prikkelbaarheid, depressiviteit, concentratiezwakte, premenstrueel syndroom (PMS), carpaaltunnelsyndroom, hart- en vaatziekten, bloedarmoede.
Vitamine B6 komt vooral voor in vette vis (bv. zalm, tonijn, heilbot) vlees, lever, gevogelte, eierdooier, melkproducten, sojabonen, linzen, peulvruchten, aardappelen, tarwekiemen, volle rijst, volkorenbrood, zemelen, pinda’s, banaan, peren, avocado, aardappelen, walnoten, hazelnoten en zonnebloempitten.

Picture-Taker-ET58JL

Vitamine B9 (ook wel vitamine B11 genoemd) of foliumzuur
Staat in voor een vlotte celdeling en DNA-replicatie. Is onmisbaar in weefsels met een snelle celaanmaak, zoals bij een foetus tijdens de zwangerschap. In het beenmerg is foliumzuur verantwoordelijk voor de vorming van rode en witte bloedcellen en in de testikels voor de aanmaak van spermatozoïden.
Tekort aan foliumzuur kan bijdragen tot ontwikkelingsstoornissen van de foetus (open ruggetje, hazenlip, aangeboren hartafwijkingen), tot bloedarmoede en onvruchtbaarheid van de man
Foliumzuur zit vooral in verse groenten en fruit.

Picture-Taker-GQZDCB

Vitamine B12 of cyanocobalamine
Wij hebben er maar weinig van nodig. Het heeft veel gelijklopende eigenschappen van foliumzuur. Het zorgt voor een vlotte celdeling en een gezond zenuwstelsel. De functie die foliumzuur niet kan opvangen bij een gebrek aan vitamine B12 is de noodzaak voor een goede stofwisseling van de zenuwcellen en de aanmaak en bescherming van de myelineschede. Uitgesproken vitamine B-12 gebrek leidt tot heel wat neurologische klachten zoals vergeetachtigheid, concentratiestoornissen, verward denken, lusteloosheid, nervositeit, concentratiestoornissen, gevoelsstoornissen (voosheid, gevoelloosheid) tingelingen in vingers en tenen, coordinatieverlies, spierzwakte, grote kans op seniele dementie en de ziekte van Alzheimer.
Vitamine B12 vindt je terug in (rood) vlees, orgaanvlees (lever, hart, nieren), gevogelte (wit vlees), zeevoedsel (krab, oesters, mosselen, zalm, sardines), eierdooiers, melk en kaas.
Picture-Taker-pTe8q4
Tot de Vitamine B-groep behoren eveneens Biotine (vitamine B8 of Vitamine H genoemd)
Is vooral belangrijk voor gezond haar, gezonde huid en sterke nagels
Tekort geeft aanleiding tot huidafwijkingen (te droge of te vette huid), doffe en broze haren, breekbare nagels
Biotine wordt gedeeltelijk aangemaakt door de eigen darmflora. Via de voeding vind je biotine in bonen, pinda’s, noten, walnoten, eierdooiers, lever, sardines, makreel, melkprodukten

Picture-Taker-8VoltE

Paba of para-aminobenzoëzuur
Beschermt de huid tegen zonnebrand als filter van UV-stralen
Tekorten verhogen de kans op zonnebrand, rimpelvorming, vitiligo (ontkleuring van de huid), grijs worden van de haren
Paba zit in orgaanvlees (lever), volle granen, tarwekiemen, yoghurt, groene bladgroenten en ruwe rietsuikermelasse.

Picture-Taker-AxasSx

Choline en inositol
Zijn onmisbaar voor de leverwerking en aanmaak van gal, voor de gezondheid van de celmembranen, goede werking van het zenuwstelsel, concentratievermogen, geheugen, geestelijk welbevinden en stressbeheersing.
Tekorten veroorzaken vergeetachtigheid, concentratieproblemen, slaapstoornissen, angstaanvallen, verhoogd cholesterolgehalte, intolerantie tegen vetten.
Via de voeding vind je ze in sojabonen, eierdooiers, orgaanvlees (hersenen, lever, hart) groene bladgroenten, tarwekiemen, vis, peulvruchten en noten.

Picture-Taker-8i0ULz

Evenwichtig eten is dus een aanrader.

Vermijd chemische vitaminekuren!

Ga langs bij een Naturopaat. Hij/zij meet uit welke vitaminen voor jou nodig zijn.

Een
natuurlijk voedingssupplement zal je evenwicht opnieuw op gang brengen.