THERAPIE IN DE KIJKER
GEMMOTHERAPIE


Picture-Taker-EtuhYV


Deze maand wens ik één van mijn therapieën in de kijker te zetten, nl. de gemmotherapie.

Velen fronsen nu de wenkbrauwen, want echt populair is deze therapie nog niet, laat staan dat de toepassingen goed gekend zijn.
Picture-Taker-F4G6Bo
WAT IS GEMMOTHERAPIE EIGENLIJK?

“Gemmo is afgeleid van de Latijnse naam “gemma” en betekent “knop”.

Picture-Taker-8TaTyR

Het is een vrij recente therapie (door de Belgische arts Dr Henry uitgewerkt) die gebruik maakt van de knoppen, toppen, kiemen en jonge loten van bomen en struiken, en die alle kracht en energie van de volwassen plant bundelt.

Deze ontluikende knoppen bevatten niet alleen meer genetische informatie (nucleïnezuren) van de plant, maar ook plantaardige groeihormonen, vitaminen, spoorelementen, mineralen en sap dan de eigenlijke volwassen plant. Een bom aan levenskracht in één zo’n knop. Deze geneeskrachtige kwaliteiten worden geïsoleerd in één extract en kunnen op deze manier heel effectief een bepaalde kwaal te lijf gaan.

HOE KOMT EEN GEMMOPRODUCT TOT STAND?
Picture-Taker-WhWVnS
De knoppen, (maar ook kiemen (gemmo’s), scheuten, loten, schors, twijgen, toppen, en/of zaden) die op het punt staan om open te barsten, worden meestal geoogst in de lente, op het hoogtepunt van hun natuurlijke groeicyclus. Zij worden dan gemacereerd (geweekt) in een mengsel van glycerine, alcohol en water in een specifieke verhouding.

Er bestaan 2 vormen van gemmotherapie

 • het moedermaceraat (of unitair maceraat), dat gemaakt wordt van één plant of één kruid. Het is een krachtig tonicum dat een gunstige invloed heeft op alle fysiologische stelsels van het lichaam
 • het complexmaceraat, dat gemaakt wordt van verschillende soorten knoppen om één specifieke kwaal te lijf te gaan

HOE WERKT GEMMOTHERAPIE?
Gemmotherapie richt zich op twee fronten: drainage/uitscheiding en opbouw/stimulatie

Picture-Taker-no2aCp

 • bij drainage wordt er gewerkt aan het verwijderen van gifstoffen uit het lichaam. Deze kunnen worden uitgescheiden via de uitscheidingsorganen zoals de nieren, lever, darmen, longen of huid. Via de lichaamstransportsystemen zoals het bloed- en het lymfesysteem kunnen eveneens gifstoffen afgevoerd worden

Picture-Taker-YAgOA2

 • bij opbouw/stimulatie, helpt gemmo met de opbouw en het stimuleren van de specifieke organen of orgaansystemen, die verzwakt of beschadigd zijn


De meeste gemmo-maceraten bezitten een bijzondere verwantschap met een bepaald orgaan of orgaansysteem. Deze therapie werkt zeer goed als ontstekingsremmende of weerstandverhogende remedie en is tevens erg geschikt voor chronische aandoeningen.

ZIJN ER BIJWERKINGEN?
Omdat Gemmotherapeutica de normale functies van organen of orgaansystemen stimuleren, treden er slechts zeer zelden bijwerkingen op. Bijwerkingen zijn meestal te wijten aan een te hoge dagdosis. Als de betreffende gemmo gedurende 2 dagen even ter zijde wordt gelaten en er daarna overgeschakeld wordt op een gehalveerde dagdosering is het leed zo weer geleden.

IS ER DADELIJK RESULTAAT?

Picture-Taker-UIbzST

Heb je heel acute aandoeningen, dan komt er meestal een snelle positieve reactie. Mocht er na enkele dagen geen verbetering optreden, dan is het best de dosis te verhogen. Heb je chronische aandoeningen, dan is er meer tijd en geduld nodig om een verbetering te bekomen. Als de chronische aandoening het toelaat, zou het ideaal zijn om eerst met een berkensapkuur te starten. Dit maakt een eerste reiniging mogelijk, zodat de gemmo, passend bij de chronische aandoening, beter kan aanslaan. In zulke gevallen is het raadzaam 3 à 4 weken de normale dosis te hanteren om vervolgens eventueel de dosering te verhogen.

KAN IEDEREEN GEMMOTHERAPIE TOEPASSEN?
Wil je op een natuurlijke manier een kwaal te lijf gaan, dan is gemmotherapie de aangewezen hulp. Aandoeningen die verband houden met weerstand, energietekort, de bloedsomloop, de afvoer van toxische stoffen, het vetmetabolisme, de huid, de ademhalingswegen, beendergestel en spierstelsel, kunnen hiermee verholpen worden.Ben je zwanger of geef je borstvoeding, dan kan gemmotherapie ook, maar preparaten met een drainerend (afvoerend) en hormoonregulerend effect worden dan beter vermeden. Neem je een antistollingsmiddel, dan best oppassen en melden aan je therapeut, zodat deze de gepaste middelen kan uitzoeken.

ENKELE TOEPASSINGEN ALS VOORBEELD
 • tekort aan weerstand: zwarte bes (versterkt het organisme)
 • tekort aan energie: vijgenboom (vermindert stressproblemen en bevordert een goede nachtrust)
 • bloedsomloop: meidoorn (versterkt en beschermt het hart, behoudt een correcte bloeddruk)
 • afvoer toxische stoffen: berk (werkt afvalstoffen weg)
 • vetmetabolisme: esdoorn (vermindert het cholesterolniveau)
 • de huid: olm (werkt huidproblemen weg, draineert het lichaam)
 • ademhalingswegen: braambes (ontlast verstopte ademhalingswegen, werkt allergieën tegen)
 • beendergestel: heermoes (versterkt de beenderstructuur en bevordert de calciumassimilatie)
 • spierstelsel: es (versoepelt en versterkt gewrichtsbanden en spieren)
 • voor dames: frambozenstruik (harmoniseert hormonaal evenwicht, verlicht pijnlijke maandstonden)
 • voor heren: rogge (reguleert de leverwerking en de prostaatfunctie)

Picture-Taker-P2Vbg1Picture-Taker-3mb79MPicture-Taker-xqeLw1


Wens je meer info, kijk dan ook even op mijn website onder
therapieën/gemmotherapie.

Groetjes,
Marina

Picture-Taker-mAUNTW