UIEN, GEZOND EN LEKKER!

Picture-Taker-kOnkOy

Het is bekend dat uien gezond en lekker zijn.

Picture-Taker-vfB9yc

De meeste uien (alliums genaamd) zijn bolgewassen. De chemische samenstelling van de ui is zeer complex en verre van constant. Bepaalde reacties ontstaan pas als de bol wordt opengesneden of gekneusd. Naast rasverschillen zijn er allerlei factoren die op de samenstelling van invloed kunnen zijn, zoals vruchtbaarheid van de bodem en de teelomstandigheden. Uien bevatten heel wat vitamines: A, B en C, ijzer, kalk, fosfor, calcium, natrium, zwavel, silicium, jodium en suiker.
Hoewel altijd pittig, zijn de uien die in een subtromisch klimaat geteeld worden, in regel zoeter van smaak. De Belgische ui is scherp tot zeer scherp: de gebruikte rassen zijn op bewaarbaarheid geselecteerd.

De ui heeft ook een medicinale werking. De organische zwavelverbindingen die verantwoordelijke zijn voor de typische geur en smaak van uien zijn ook verantwoordelijk voor de medicinale effecten.

Geelzucht, maagzweren en nierstenen zijn slechts enkele van de ziekten die inwendig met uien worden bestreden. Uitwendig worden ze bijvoorbeeld voor oog- en ooraandoeningen gebuikt en in samengestelde zalven voor schurft en slangenbeten.


Picture-Taker-iM0ZGz Picture-Taker-sH1Wyf

Een reeks van klachten kan verlicht of verholpen worden door het dagelijks eten van uien. Zo bevorderen zij de haargroei, stimuleren zij alle klieren van het lichaam op een natuurlijke wijze; helpen zij bij de stofwisseling en verdrijven zij vermoeidheid. Doe je veel denkwerk, dan zal het eten van uien het fosforgehalte in je lichaam aanvullen en ben je beter gewapend voor je hersengymnastiek. Voorts versterkt ui de beenderen en maakt het de aders elastisch. Uien versterken je hart en bloedsomloop en reinigen je huid. Ui herstelt het zenuwstelsel en geeft bejaarden weer kracht. Ook bij groeiproblemen van kinderen is ui belangrijk.


Picture-Taker-1JVoJY

Preventief kunnen wij ook wat met uien doen. Als de griepperiode zich aandient, kunnen wij de ongepelde uien in de kamers/vertrekken/kantoren leggen waar wij vertoeven. Zij trekken de bacterien aan, en absorberen hen. Na verloop van tijd worden zij zwart. Uien weggooien en nieuwe zetten. Zo worden wij behoed voor griep en/of ziekte en hebben de uien hun werk gedaan.Rauwe ui is rijk aan beschermende stoffen tegen infecties en is een uitstekend middel om een opkomende verkoudheid te bestrijden. Rauw gegeten bevordert ui de transpiratie, en helpt hierdoor rheuma-patiënten hun pijn verlichten.Enkele receptjes:

  • bij abces, steenpuist of kloven: rooster een ui in houtskool of onder de as, laat wat afkoelen en wrijf dan de opengesneden ui uit op de plekken
  • van de abces, steenpuist of kloven bij een steek van een wesp of bij: centrifugeer sap uit de ui, bet het op de plaats van de steek, en de pijn neemt
  • snel afbij verkoudheid of verstopte neus: leg een opengesneden rauwe ui naast je nachtkastje en je kan opnieuw ademen; doe een gesneden ui in
  • een halve liter lauw water. Laat trekken en drink het ajuinsap met kleine slokjesbij oorpijn: centrifugeer sap uit de ui, doe enkele druppels
  • ajuinsap in het oor; hak of rasp een ui, leg hem in een doek en maak een omslag op de pijnlijke plekbij brand of snijwonden: druppel wat ajuinsap
  • op het verband, zo voorkom je infectiesbij het ontvetten van bv. ramen, zowel binnen als buiten: doe een ui in een emmer met water (mag
  • gesneden zijn). Laat een dag rusten. De volgende dag neem je een nieuw stuk ui om je ramen in te wrijven (pure ui dus). Dompel een doek in je
  • uienwater, wring uit en zeem het raam. Resultaat: een vet- en streepvrij raam

Picture-Taker-jj0GSwPicture-Taker-tCQHObPicture-Taker-7SlUraPicture-Taker-cTV5ND

In uien zit zwavel. Als dit zwavel in contact komt met het oog (bindweefsel) komt er histamine vrij. Dit histamine prikkelt de oogslijmvliezen waardoor wij onze ogen nauwelijks kunnen open houden en waardoor ze gaan tranen.

Picture-Taker-J2wZ9V

Heel vervelend. Wellicht kunnen deze tips hieronder je helpen om uien te pellen zonder waterlanders:

  • leg de te schillen uien 2 uur op voorhand in de koelkast
  • schil uien onder een lopende waterkraan
  • pel de uien in een kom onder water
  • laat de uien een nacht weken in water met een greep zout
  • leg de uien 5 minuten in kokend water en dompel ze daarna in koud water

Omdat uien snel absorberen, nog even deze snijtips meegeven:

Picture-Taker-xT9R9m

  • pel of snijd de ui steeds met een roestvrij mesje
  • nooit uien raspen op een gewone, vertinde rasp; plastiek kan wel.
  • Doe je dit wel dan verbindt het sap zich met het metaal, wat ongezond is

Picture-Taker-g0i5ya

En als laatste deze waarschuwing: geen gesneden uien bewaren of de volgende dag(en) in eten verwerken en/of consumeren!
U snapt nu zeker waarom!

Groetjes,
Marina