VOETREFLEXOLOGY
EXTRA WEETJES LANGS DE ZIJLIJN


Picture-Taker-AgZc0m


Wat kan ik vertellen over voetreflexology wat niet alledaags en/of weinig bekend is?

Op internet kan je ontzettend veel vinden over deze techniek van masseren, waarbij ontspanning en gezondheidsverbetering optreedt. Dat de voet de spiegel van de ziel is, is een gekend statement. Maar waar komt het vandaan en hoe werkt het dan precies?

Picture-Taker-gndWWg

Helaas kan de herkomst van de voetreflexology niet helemaal exact geduid worden. Geschriften vertellen dat deze massages reeds zo’n 5000 jaar geleden al toegepast werden in China, Japan en India. Ook op oude Egyptische afbeeldingen staan reflexzones gegraveerd, en bij verscheidene indianenstammen werden reflectorische massages toegepast.

In het woord voetreflexology, zie je 2 woorden samengevoegd: voet en reflex.
De reflexen op de voeten worden geprikkeld/gemasseerd en brengen een reactie op gang; een reactie die de energiecirculatie activeert, evenwicht brengt, bestaande blokkades opheft, doorstroming bevordert en afvalstoffen afvoert.

Picture-Taker-QRZmxL

Pijnlijke zones op de voeten duiden op een te veel aan energie op het gerelateerde orgaan. En slappe zones geven aan dat er in dit gebied een tekort aan energie bestaat. Mits de juiste voetmassage kan je hierin evenwicht scheppen en genezing op gang brengen. Meer info vindt u via deze link op mijn website:
Voetreflexologie

Picture-Taker-Anv7PF Picture-Taker-HliM9Z


De kennis over de reflexzones werd in tijden van onderdrukking, onheil en oorlog ook in verkeerde zin gebruikt.
Zo werden in China in de vorige eeuwen de voeten van de vrouwen gebonden, de zogenaamde “Gouden Lotus”. De Chinezen vonden dit esthetisch oogstrelend. Kleine voetjes weerspiegelden voor de adel rijkdom en elegantie. De cultuur beoogde hiermee de vrouwelijke kuisheid, de beperking van de beweeglijkheid. Complicaties zoals verzwering, verlamming en gangreen waren schering en inslag; waarbij ook vele meisjes de behandeling niet overleefden. De beide voeten werden ingezwachteld waarbij alleen de grote teen mocht blijven rechtstaan. Dit had emotioneel tot gevolg dat de dames gedwee en minder weerbaar waren. Als je kijkt naar de reflexzones op de voeten weet je ook meteen waarom.
In Japan, tijdens de tweede wereldoorlog, sloeg men de gevangenen met een stok op de voetzolen. Een bijzonder efficiënte manier om iemand te radbraken, wetende dat alle organen vertegenwoordigd zijn op de voetzolen.

Picture-Taker-paY6f9

Gelukkig zijn er ook mooie toepassingen ivm de voeten.
Zo worden in India de voeten van de Goeroes, Meesters, Goddelijke Moeder en Goddelijke Vader vereerd. Het aanraken van deze voeten, geeft de volgeling energie en de hoogste vorm van vibratie. Het hoofd leggen aan de voeten van de Meester of de Moeder, geeft energie via de hoofdchacra en het aanraken van het hoofd van de volgeling door de Meester of de Moeder, zegent de volgeling en brengt alle chacra’s in evenwicht.

Picture-Taker-rJGa1t

Babies en kleine kinderen zijn ook heel erg gebaad bij een voetmassage. De voetjes van een baby of kleine uk zijn nog heel erg gevoelig en broos. Daarom is een voetmassage bij deze kleintjes niet zo uitgebreid als bij grotere kinderen en volwassenen. Bij veelvuldig huilen, angst, krampjes, onzekerheid, kan een lichte massage voor heel wat opluchting zorgen. Een aanrader.

Picture-Taker-0xwDHh

Dikwijls wordt er in de cursussen Voetreflexology verkondigd dat zwangere vrouwen en mensen met kanker geen voetreflex mogen ontvangen. Voor leken en beginnende leerlingen, zou ik inderdaad aanraden deze raad te volgen. Voor diegenen die er professioneel mee bezig zijn, is dit echter geen probleem. Door hun opgedane vakkennis passen zij gespecialiseerde technieken toe. Als u zwanger bent, ga dan gerust langs bij een reflexologist(e) die deze kennis heeft. U vindt hier advies, behandeling, rust en ontspanning. En heeft u kanker, maak dan een afspraak met een professioneel reflexologist(e) die u verlichting van uw klachten kan geven en (al dan niet chemische) afvalstoffen sneller en efficiënt kan laten afvloeien.

Wist je trouwens dat onze pijnen ons iets te vertellen hebben over onszelf?

 • de staat van je rug geeft je informatie over hoe je in het leven staan, welke houding je jezelf aanmeet
 • de staat van je knieën vertelt je of je het been stijf houdt, of dat je door de knieën gaat
 • de staat van je bekken/heupen symboliseert de voortbeweging, is de bakermat van je stappen en vorderingen in je leven
 • het beleven van je menstruatie symboliseert de vrouwelijkheid, het vermogen tot overgave, het er-mee-eens-zijn
 • problemen met prostaat, vertelt dat jij je vrouwelijke kant meer aan bod dient te laten komen, of dat seks een niet uitgeleefd item in je leven is
 • problemen met de sinussen, vragen welk “smeulend conflict” er in je leven is
 • problemen met de ogen, vertellen je iets over hoe scherp je de zaken kunt zien
 • problemen met de oren, geven aan dat je wellicht aan iets of iemand niet wil gehoorzamen
 • de staat van je gebit geeft aan of je jezelf er nog doorheen kan bijten, wilskracht kan tonen, doorzetten, agressief zijn
 • het hart en de bloedvaten staan voor waardering, waarbij het hart het vermogen tot liefhebben, emotie weergeeft; en het bloed relateert naar levenskracht en vitaliteit
 • de longen verhalen over je verdriet, contact, communicatie, vrijheid
 • de lever staat voor waardeoordeel, wereldbeschouwing, religie
 • de gal staat voor agressiviteit
 • de dikke darm vertelt je iets over je onbewuste, je gierigheid
 • de dunne darm staat voor: verwerking, analyse
 • de maag staat voor: gevoel en opnamevermogen
 • de pancreas (alvleesklier) gaat over het zoete in je leven
 • de milt staat voor: onderdrukking van je persoon, het vechten voor je bestaan
 • de nieren vertellen over je (partner)relatie, je vasthouden van oude problemen
 • de blaas staat voor: het uitoefenen van druk, macht
 • de schildklier vertelt over je scheppen, je behoefte aan activiteit en afwisseling

Picture-Taker-uUTdVX Picture-Taker-VdLT2E

Deze opsomming is slechts een zeer kleine greep uit wat je lichaam je eigenlijk wil vertellen. Meer hierover vind je onder andere in de boeken van Dethlefsen en Dahlke: “De zin van ziek zijn” en “Ziekzijn: signalen van de ziel”.

Picture-Taker-4z2X47

Ben je nieuwsgierig naar meer en wil je zelf eens aan de slag met voetreflexology, dan kan je inschrijven voor een cursus voetreflexologie bij Syntra. Ikzelf heb het genoegen je daar te verwelkomen als docent van 7 februari tot 30 maart 2013; elke donderdagavond van 19:00 tot 22:00 uur. Meer info en inschrijven via deze link
Basiscursus Voetreflexology
en/of
http://www.syntra-ab.be/opleidingen/voetreflexologie

Heel graag tot binnenkort.

Picture-Taker-w5TIDy

Groetjes,
Marina