KOEMELK, PRIMA VOOR KALFJES


Picture-Taker-bspJuP


Koemelk is heel goed voor kalfjes, maar helaas niet voor mensen.

Picture-Taker-6YVTJ8

Koemelk is gemaakt om het kalf snel sterke spieren te laten ontwikkelen omdat het na de geboorte direct moet kunnen lopen. Bij ons, mensen, zijn de laatste 3 maanden van de foetusleeftijd en de eerste 3 jaar na de geboorte cruciaal voor de ontwikkeling van de hersenen. In de dierenwereld wordt gezoogd tot het jong 3x het geboortegewicht heeft bereikt: rond 1 jaar voor een koe; rond 3 jaar voor een olifant.

Picture-Taker-QWi0Ya


De melk van koeien, geiten, olifanten, wolven, walrussen, enz. verschilt heel sterk van elkaar. Alle dieren groeien alleen goed op melk van hun eigen soort. En voor een mensenkind geldt hetzelfde principe.

Picture-Taker-YddhAM


Daarna halen de dieren hun calcium uit andere voeding, en wij mensen, dus (het best) ook.

Koemelk bevat ruim 3x zoveel eiwit als moedermelk, waarin meer suikers zitten. Het caseïnegehalte in koemelk is 20x hoger dan in moedermelk. Caseïne is een eiwitproduct dat in de mensenmaag door stolling een moeilijk te verteren taaie massa vormt.

Picture-Taker-Cu9i2R

Het is eigenlijk alleen geschikt voor het 4-magen-spijsverteringstelsel van de koe. Doordat de massa blijft kleven aan de menselijke darmwand en in de dunne darm, verhindert het de resorptie (= opname) van vele mineralen. Dames/heren die melk drinken om osteoporose te verhinderen, zijn er dus aan voor hun moeite. Moedermelk bevat wel 50% aminozuren, vooral glutaminezuur, glutamine, onverzadigde vetzuren en taurine; in flessenvoeding zit slechts 10%. Taurine is voor kinderen essentieel; goed voor de hersenen en het zenuwweefsel.
Wist je trouwens dat caseïne één van de hoofdingrediënten is voor sterke
houtlijmen?

Picture-Taker-46r9vW

Uit onderzoek blijkt dat vele baby’s die geen borstvoeding krijgen, tetanisch kunnen worden (spasmen);

Picture-Taker-RIusRQ

Dit wordt veroorzaakt door een tekort aan kalk en het hoge fosforgehalte van koemelk, dat een overprikkeling van de motorische zenuwbanen veroorzaakt.

Picture-Taker-sU55zH

Ook blijkt dat in 92% van de gevallen van de ziekte van Crohn, de oorzaak in de koemelk te vinden is. Voorts veroorzaakt overgevoeligheid voor koemelk associaal gedrag, gespannenheid, rusteloosheid, geïrriteerdheid, ontevredenheid, concentratieproblemen, moeheid, bleekheid, moeilijk wakker worden, donkere wallen onder de ogen, neusirritatie, depressiviteit, angst en slapeloosheid. Hoe eerder een kind koemelk krijgt, des te groter de kans op intolerantie.

Picture-Taker-dK29Tw Picture-Taker-PxjdXc
Picture-Taker-vTyQWz Picture-Taker-Yzn2DH




Geef kinderen die zonder borstvoeding moeten opgroeien groente- en fruitsappen.

Picture-Taker-SPethm

Hierbij een receptje:

  • doe in een glazen flesje een mix van verdunde biologische fruit- en groentesappen
  • maak dit een beetje warm (niet in de microgolfoven – dit vernietigt alle voedingsstoffen); koude sappen onttrekken te veel energie aan het kind
  • in het begin 10% sap met 90% bronwater, zonder prik
  • na verloop van tijd: 50% sap en 50% bronwater, zonder prik
  • blijf de verhouding 50-50 aanhouden, anders worden de sappen te geconcentreerd, wat een gistingsproces kan veroorzaken
  • als het kan vermijd sinaasappelsap; deze vrucht bevat een eiwit dat de rode bloedcellen aan elkaar laat plakken waardoor er te weinig zuurstof vervoerd wordt en problemen met celenergie kan opleveren
  • de fruitsappen geven de energie en de groentesappen geven de bouwstenen


Picture-Taker-ATGA62


Vermijd zoveel mogelijk melkprodukten, dwz. (chocolade)melk, room, boter, roomijs, kaas!!!, youghurt, pudding, (rijst)pap, kaassausen, witte sausen, en alle afgeleide produkten die met melk bereid zijn.

Picture-Taker-GODMQX Picture-Taker-fctvet
Picture-Taker-RDAZJp Picture-Taker-Qr5bym


Bij kinderen en volwassenen kan koemelk zorgen voor o.a.:

  • een slechte voedselvertering (problemen ivm verteren van melksuikers)

Picture-Taker-rIeHUX

  • het binden en neutraliseren van het maagzuur (funest voor de vertering van eiwitten)
  • het irriteren van het lichaam (slijmvorming die tot chronische ontstekingen leidt)
  • lactose-intolerantie (als er onvoldoende lactase wordt aangemaakt)

Picture-Taker-tREiHh

  • slechte absorbatie van calcium (verhardt de zachte weefsels zoals vetweefsel, weke bindweefsels, spieren, hart en kan kramp veroorzaken)
  • het neutraliseren van het maagsap (geen opname van vitamine B12 en ijzer, wat plaque vormt)
  • door het vormen van slijm: verkoudheden, sinusitus, diarree, koorts, eczeem, leveruitslag, neusslijm, keelontsteking, astma, allergie en ADHD

Picture-Taker-K7t4H7

  • meer kans op aderverkalking, hart- en vaatziekten
  • een verhoogt risico op eierstok-/prostaatkanker
  • een risico op lactose-intolerantie wegens het ontbreken van het enzym lactase in de darm

Picture-Taker-sV9gdh

Uitstekende bronnen van calcium zijn groene groenten (broccoli, spinazie, sla, erwten, komkommer, avocado, sperziebonen, snijbonen, selderij, artisjokken, courgetten, spruitjes, okra, boerenkool, raapstelen, enz.), vis met zachte, eetbare botten (zalm en sardines), en zeevruchten (oesters en garnalen).

Picture-Taker-Z962u1 Picture-Taker-zIYlOX


Als vervanging van melk/room/boter kan je rijstmelk, amandelmelk, sojamelk (met mate weliswaar), kokosolie, olijfolie, bouillon, water, soepen, fruit- en groentesappen gebruiken.

Picture-Taker-8cnA7f Picture-Taker-UJ4OgF


En dan vraagt u: waarom zijn er dan zoveel produkten en promotie voor melk en afgeleiden?

Wel, omdat er zoveel koeien zijn....

Picture-Taker-j7RPos


Groetjes,
Marina