TIP JUNI 2025
"BES"-AME MUCHO


“BES”-AME MUCHO!-groot

Snel een kus, voor de laatste bus, die oh zo zoet smaakt als bessen: besame mucho….

Oh lala, de heerlijke tijd van overvloed aan bessen is aangebroken.
Te zot: zo veel lekkers volop in aanbieding, om gretig van te smullen, met gezondheid als toetje er bovenop.

Wist je dat een portie bessen van 100 gram jou 500 mg bioflavonoïden of vitamine P oplevert, en dat dit overeenkomt met wat je uit je gemiddelde dagelijkse voeding (0,5 à 1 gram) haalt?

Deze bio-actieve stoffen geven jou heel wat voordelen, zoals:

  • het versterken van de werking van vitamine C
  • het beschermen van je bloedvatwanden
  • het beschermen tegen degeneratieziekten (zijn sterke antioxidanten) zoals hart- en vaatziekten, kanker, dementie, diabetes en osteoporose
  • het stimuleren van je immuunsysteem met minder kans op infecties en allergische reacties

De bessen werken ontzurend, vochtafdrijvend en bloeddrukverlagend. Zij helpen cholesterol, zware metalen en een overmaat aan oestrogenen afvoeren. En last, but not least, ze zijn relatief caloriearm (behalve bij druiven, bramen en bananen).

Rondje maken welke bessen zo interessant zijn? Hier gaan wij

ZWARTE BESSEN (Ribes nigrum)
Topbron van vitamine C. Met hun antioxiderende bioflavonoïden, hebben zij een positieve werking op de fijne bloedvaatjes van je oog. Hierdoor bekom je minder vermoeidheid van je ogen, minder aftakeling van je netvlies. Zij verlagen je bloeddruk, verminderen je astma-aanvallen en bieden door hun bloedvatbeschermende werking minder kans op spataders.

BOSBESSEN (Vaccinium myrtillus)
Zij bevatten heel wat antioxidanten, bevorderen de werking van insuline, en beschermen tegen vrije radicalen. Goed inzetbaar bij geheugenverlies en de ziekte van Alzheimer, betere controle over de bloedsuikerspiegel en minder kans op insulineresistentie (suikerziekte) en een goede bijdrage tot de bescherming van het lichaam tegen kanker.
Verse bosbessen zijn ook aan rijk aan vruchtenzuren, waardoor ze laxerend werken (constipatie). Bij de gedroogde versie, condenseren de tannines, waardoor ze “samentrekken” en goed werk verrichten op ontstoken slijmvliezen en kunnen gegeten worden bij diarree.

VEENBESSEN OF CRANBERRIES (Vaccinium macrocarbon)
Rijk aan vitamine C en Proanthocyanides en gecondenseerde tannines (OPC). Veenbessen behoren qua antioxidanten tot de rijkste vruchten.
Deze bessen worden veel aangewend bij blaasontstekingen en ter bescherming van kanker, diabetes en hart- en vaatziekten. In vroegere tijden werden deze bessen door zeelui meegenomen ter preventie van scheurbuik.

RODE DRUIVEN (Vitis vinefera)
Zij hebben een hoog gehalte aan oligomere proanthocyanosiden (OPC’s) in hun schil en pitten (makkelijker gezegd: aan tannines). Ideaal ter bescherming van hart- en vaatziekten. Zij ondersteunen de aderlijke bloedsomloop en verminderen de ontsteking, de bloedplaatjes gaan minder verkleven. Bovendien helpen zij te beschermen tegen osteoporose en verminderen zij de overgangsklachten.

GRANAATAPPELS
Botanisch gezien behoren zij tot de bessen, hoewel je het op het eerste zich niet zou zeggen. Zij hebben vaatwandbeschermende eigenschappen en een sterke antioxidante werking. Goed inzetbaar voor de bloedvaten. Zij remmen sterk het ontstaan van artherosclerose af, verminderen de oxidatie van cholesterol tot oxycholesterol (slechte cholesterol). Sterk middel tegen prostaatkanker.

MANGISTAN (Garcinia mangistana)
Ook wel mangosteen genoemd. Zij wordt beschouwd als de koningin van het fruit. De bittere schil is rijk aan bijzondere xanthine, wat vooral sterke anticiperende ontstekingswerende en immuunversterkende werkingen heeft. Het mangostinsap heeft positieve effecten bij: CVS (chronisch vermoeidheidssyndroom) en energiegebrek, ontsteking van maag en darmen, spastische colon, migraine, chronische pijnen en zenuwpijn, gewrichtspijnen, osteoporose, fibromyalgie, ziekte van Parkinson, Alzheimer, multiple sclerose, blaasontsteking, prostaatvergroting, depressie, PMS (premenstruaal syndroom), menopauze klachten, bescherming tegen en afremmen van kanker.

VLIERBESSEN (Sambuca nigra)
Hebben een sterke virale werking. Helpt goed bij griep, verkoudheden

BRAAMBESSEN (Rubus fruticosus),
De anthocyanen in bramen zijn een natuurlijke bescherming tegen de zon, waardoor de schade aan huidcellen door UV-straling veel minder kans krijgt, en de kans op huidkanker kleiner wordt. Zij dragen ook bij aan de vernieuwing van de huidcellen. Het aanwezige ellaginezuur, remt uitzaaiingen en de groei van tumoren af.

AARDBEIEN (Fragaria versa)
Vertegenwoordiger van vitamine C, E, B6, foliumzuur en een hoop anti-oxidanten.
Aardbeien zorgen ervoor dat je darmen worden ontgift en dat je darmwerking een verlichtend effect ondergaat. De lekkere vrucht zorgt eveneens voor een gunstig effect op je bloedvorming en je celgroei. En geloof het of niet, maar ze heeft een positief effect op je libido en het bleachen van je tanden.

FRAMBOZEN (Rubus idaeus)
Uitstekende bron van vitamine C, mangaan, B, koper, foliumzuur, ijzer en vezels. Zeer hoge concentratie van antioxidanten waarbij zij zich goed leent voor een goede natuurlijke behandeling voor bepaalde kankers en waar bij taninnes (ellagzuur) de kans op het krijgen van kanker verkleint.
Eet frambozen samen met honing en je krijgt een goed middel tegen grauwe staar.
Frambozen bevatten een stof (cyanidine-3-glucosylrotinoside) die het spierherstel na grote fysieke inspanningen bevordert en derhalve een prima besje is voor sporters.

Hupsakee, snel wat bessen inkopen en smullen maar.
Njammie.

Lichtgroetjes,
Marina

P.S.
Deze methode is niet bedoeld om medische of openbare gezondheidstoepassingen te vervangen, maar is bedoeld om een toevoeging te zijn, iets dat je zelf kan doen - voor jezelf

#kwetsbaarheid#Marina#dekracht#gezondheid#rust#ontspannen#gezond#vrede #bessen #enzymen #vitaminen #frambozen #natuur #aardbeien #braambessen #ontspanning#vlierbessen#mangistan#vochtbalans #granaatappel#veiligheid #druiven#vertrouwen #stress #bosbessen#vitaminen#immuniteit #energie#kanker #dankbaarheid #liefde