TIP JULI
PERZIKHUIDJE


 
 
 
Heerlijk, die zomer met zon, zee, water, azuurblauwe lucht en vogeltjes die fluiten.
Maar oh wee, ons perzikhuidje!
 
Genen bepalen hoe je huid verandert. Een jeugdige huid bezit een lichaamseigen product, hydrolipide-film genaamd, die je huid beschermt tegen uitdrogen, schadelijke invloeden en die haar een bijzondere glans en aantrekkelijkheid geeft. Deze film bestaat uit vet en vochtigheidsfactoren. Met de tijd verandert deze beschermlaag omdat het vernieuwen van de cellen vertraagd wordt. Je huid wordt dunner, ruwer en bindt minder vocht. De talgklieren minderen hun werking, waardoor je perzikhuidje zijn zachtheid en glans verliest. Dit is (helaas) een normaal proces.
 

Met goede werkstoffen vol met vet en vocht kan jij je huid helpen het verouderingsproces te vertragen. Tegenhouden lukt jammer genoeg niet en het behouden van je perzikhuidje is helaas een utopie, wat de reclame je ook mag beloven.

 
De grootste vijand van je huid zijn de UV-stralen van de zon. Een goede UV-bescherming is daarom belangrijk. Gebruik hem echter niet te veel, want de stoffen in de zonnebrandcrèmes zijn niet 100% gezond voor je huid. Beter kan je in de schaduw vertoeven, zodat je huid de nodige vitamine D uit het licht kan filteren.
Verder niet roken (rokers hebben duidelijk meer groeven en rimpels), minstens 7 uur per dag slapen en matig alcohol drinken. Onnodig te zeggen dat een gezonde en evenwichtige voeding belangrijk is.


Als je huid slapper wordt, heeft zij niet zo zeer behoefte aan vocht, dan wel aan vet! Soepel en glad makend talg wordt door je oplopende jaren niet meer voldoende geproduceerd. Hierdoor heeft je huid vetten van buitenaf nodig. Droogheid behoort tot de grootste problemen van de rijpere huid en is ook meestal de oorzaak van jeuk.
Jeuk ontstaat door aandoeningen als diabetes of door medicijnengebruik, ijzergebrek, infecties of nieraandoeningen.
 
Heb je last van een droge (of slappe/gevoelige) huid, dan smeer je waarschijnlijk te weinig (zeker mannen). Een chronisch droge (slappe/gevoelige) huid kan leiden tot eczeem, en vervolgens tot meer jeuk. Gebruik een goede kwaliteit plantenolie (bv. teunisbloemolie, arnica-olie, lavendelolie, amandelolie, jojoba-olie enz.). Vermijd te hete baden/douches en gebruik zeep zonder zeep.


Overdag is je huid ingesteld op afweer tegen UV-stralen en milieu-invloeden. Dagoliën  en –crèmes moeten werkstoffen bevatten die de huidschadelijke invloed kunnen afremmen en verzachten. Oliën met vitamine C en E zijn zeer geschikt.

 
’s Nachts dient je huid te kunnen herstellen, en heeft zij oliën met goed reparerende werkstoffen nodig, zoals teunisbloemolie, huideigen lipiden of producten met sheabutter.
 
De juiste producten kan je vinden bij een goede reform- of natuurwinkel.
 
Last, but not least, laat je ook van tijd tot tijd masseren met oliën. Je lijf, je leden, je innerlijke rust zullen er wel bij varen en je krijgt er nog een ZEN-gevoel bovenop.


Smeren maar.
 
Leuke licht- en zomergroetjes,


Marina