TIP MAART – WEG MET DIE VIEZE GEURTJES

De lente komt er aan en de energieboost bruist door je aderen. Je wil iets doen, je wil wat aanpakken. Ha! Die vieze geurtjes die af en toe opduiken, daar kan je nu wat aan doen.

Hierbij 10 tips en meer om er komaf mee te maken

 • Waar komen de geurtjes vandaan
ga eerst op zoek waar dat specifieke vervelende geurtje vandaan komt. Is het tijd om nog eens grondig te verluchten? Is er sprake van opstijgend vocht in huis? Verspreidt je huisdier een niet zo aangenaam geurtje? Zijn er kookluchtjes blijven hangen?

 • Ventileren
Een half uurtje per dag je huis verluchten is een must. Ook als het koud en nat is buiten. Zo komt er frisse lucht binnen, verdwijnen nare geurtjes, vliegen de bacteriën buiten en kan je verwarming optimaler werken


 • Muffe geur en putjes in huis
Optrekkend vocht in de muur, vocht onder de vloer, niet aanzetten van de afzuigkap bij koken, natte was in huis laten drogen, al deze zaken kunnen een muffe geur in huis veroorzaken. Ook hier ventileren en een specialist raadplegen indien nodig. Heb je putjes in huis (badkamer, wastafel, gootsteen, garage) en de geur is niet te houden: regelmatig water laten doorlopen zodat de putjes niet uitdrogen.

 • Huisdiergeur
Zelf ruik je het wellicht niet meer, maar je huisdier geeft wel degelijk geurtjes af. Wellicht helpt een kommetje met azijn in de kamer om de onaangename luchtjes te absorberen.


 • Kookluchtjes die blijven plakken
Zet tijdens het koken eveneens een pannetje met wat water met azijn of wat lavendel of eucalyptus op het vuur en je huis zal snel weer lekker fris ruiken

 • Koelkast in nood
Toch een vervelend luchtje in de ijskast? Zet er dan een kommetje met gemalen koffie in. Ook droge theezakjes, houtskool, citroen, azijn of een bakje water met sodazout kunnen het euvel snel verlichten.

 • Stinkende vaatwasser
Je kan hem natuurlijk dagelijks laten draaien of hem met een vaatwas-reinigingsmiddel laten spoelen. Toch een dagje laten staan met vaat erin? Plaats een halve citroen of een kopje azijn in je machine en de geurtjes lossen op.

 • Stinkende vuilnisbakken
Oei, die vuilnisbakken, man wat een afgrijselijke stank kan dat zijn. Schrob ze regelmatig schoon met bleekwater. Wil je voorkomen dat ze gaan ruiken, leg dan onderaan de bak een (vers!) laagje kattenbakvulling of wat sodazout. Voilà dat is al veel beter.


 • Zuiveringszout of Bicarbonaat
Geeft je tapijt, stoel of zetel een geurtje af? Strooi wat zuiveringszout over het bewuste object. Laat 10 minuten intrekken en stofzuig alles op. Ruikt een oude kast of dressing niet zo fris meer? Plaats een bakje met wat Bicarbonaat en klaar is kees.

 • Frisse douchecabine nodig
Haal bij de bloemenzaak een bosje verse eucalyptus en hang hem in je douche. Telkens je douche, maakt de stoom de geur los en ruikt het heerlijk.


En meer… - enkele klassiekers
 • neem wat kruidnageltjes en steek ze in de huid van een sinaasappel of citroen. Plaats in de kamer. Mmmm, lekker
 • maak een kruidenmengsel met alle (verse) kruiden die je lekker vindt (kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, rozemarijn, dennennaalden, citroenmelisse, munt…) Doe ze in een pan met water en laat zachtjes koken. Mmmm, lekker
 • doe enkele druppeltjes etherische olie die je lekker vindt (lavendel, tea tree, eucalyptus…) op de verluchter van je stofzuiger, of doe wat waspoeder in de opvangbak (of zuig een kleine portie op). Bij de volgende stofzuigbeurt komt nu een heerlijk geurtje vrij. Mmmm, lekker
 • doe wat koffiebonen in een potje, zet een kaars in het midden en steek hem aan. De warmte zorgt ervoor dat de bonen hun aroma verspreiden door het hele huis. Mmmm, lekker

 • heb je uien, knoflook gepeld en blijft de geur aan je handen plakken?. Wrijf je handen in met een beetje azijn en was ze met warm water en een beetje zeep. Weg geurtje. Hmmm, lekker

Inspiratie genoeg. Nu aan de slag.

Een frisse lentedag gewenst.Lichtgroetjes,
Marina