TIP MEI 2024
BASILICUM


Basilicum-groot kopie

KONINKLIJK
De naam basilicum is afgeleid van het Griekse woord basileus, wat staat voor koning of koninklijk.
In Italië wordt basilicum vereerd als koningskruid.
In India geldt basilicum als een heilige plant, die bij elke tempel groeit.
5000 jaar geleden verwerkten de Egyptenaren basilicum als geneesmiddel en legden zij kransen van basilicumbladeren in graven om hun doden te beschermen tegen kwade geesten en demonen.

PRODUCENTEN
India is de grootste basilicumproducent ter wereld, gevolgd door Italië, Frankrijk, Marokko en Egypte.

GEBRUIK
Ruik aan basilicium en je neus snuift een verleidelijke en bedwelmende geur op, die tevens rijk en pittig smaakt.
Basilicum gaat goed samen met tomaten(saus); geeft lekkere smaak aan soep, salade, vis- en vleesgerechten. Groenteschotels/sauzen met asperges, aubergines en courgetten krijgen een extra dimensie.
Voeg de blaadjes van de basilicum pas op het einde van de bereiding toe. Koken verandert de smaak en de heilzame voedingsstoffen.
Best is trouwens om de blaadjes, als je ze niet in hun geheel wenst te gebruiken, te scheuren met de hand. Gebruik je een mes dan geeft dit een onsmakelijke bruine kleur.
Bewaar je basilicumblaadjes op een koele plaats (8-15°C). De koelkast is verboden terrein, tenzij je zwarte blaadjes wenst zonder smaak.

GEZONDHEID
Basilicum barst van de mineralen zoals calcium, kalium, ijzer, fosfor, zink, magnesium en mangaan.
Vitamines A, C en K zijn ook van de partij.
Antioxidanten zoals luteïne, zeaxanthine bestrijden je vrije radicalen en beschermen tegen de schadelijke UV-straling van zonlicht

AROMA
Heerlijk en bijzonder, die intense geur van basilicum.
In de aromatherapie kan deze essentiële olie gebruikt worden voor de behandeling van aften, wratten, spierpijn, krampen, migraine, stress en vermoeidheid, acne, psoriasis en droge huid.

LET WEL
Gebruik de essentiële olie enkel op advies van je huisarts of therapeut, zodat allergische reacties of andere bijwerkingen kunnen vermeden worden.
Ben je zwanger, dan ook voorzichtig zijn met het consumeren van basilicumblaadjes en gebruik van essentiële olie. De aanwezig stoffen estragol, methyleugenol en safrol kunnen in grote hoeveelheden schadelijk zijn voor het goede verloop van je
zwangerschap.

Hmmm, ruik, hemels, en geniet met mate.


Lichtgroetjes,
Marina

P.S.
Deze methode is niet bedoeld om medische of openbare gezondheidstoepassingen te vervangen, maar is bedoeld om een toevoeging te zijn, iets dat je zelf kan doen - voor jezelf

#kwetsbaarheid#Marina#dekracht#gezondheid#rust#ontspannen#genezen#harmonie#balans#bescherming#vermoeidheid#stress•pauze # verlangen #helen #basilicum #India #Italië #Frankrijk #Marokko #Egypte #geur #aroma #saus #tomaten #mineralen #vitamine #huid #aromatherapie •zwangerschap •allergie •advies