TIP MAART
BERKENSAP
BOOST VOOR JE WELZIJN
BERK-beginGROOT


Het voorjaar lonkt, de bomen ontwaken uit hun winterslaap. Het opstijgen van het sap in de bomen is het eerste teken van heropleving in de natuur.

BERK-voorjaar


Ook jouw lichaam wil opnieuw opgeladen worden en zich ontdoen van alle onnodige ballast. Wens je liever te vasten: zeker doen. Wens je liever wat gematigder op gang te komen, dan kan je berkensap als het bloedzuiverend middel bij uitstek gebruiken. Zo ontlast jij je lichaam van de opgestapelde afvalstoffen en toxines.

ZUIVERING
Berkensap is een zeer krachtig bloedzuiverend middel. Je organisme wordt grondig gereinigd en gezuiverd. Al je hinderlijke onzuiverheden worden afgevoerd en je afvalstoffen die je weefsel hard maken worden geëlimineerd. De toxines die je cellen doen stikken worden verwijderd en afgevoerd. Dat heet zuivering, een eerste stap bij het herwinnen van onze gezondheid.

DRAINAIGE VERGROTEN
Om het drainerend (= afvoerend) effect van het berkensap op al je uitscheidingsorganen (nieren, darmen, lever, huid) te vergroten, kan je extracten van berken- en zwarte-bessen-knoppen toevoegen:

Berkenknoppen hebben urine-afdrijvende eigenschappen die met succes kan gebruiken als je lijdt aan waterretentie (= ophouden van lichaamsvochten). Het is tevens een bloedzuiverend middel bij diverse overbelastingen van je organisme en als je problemen hebt met je huid. Zij versnellen het afvoeren van je organische afvalstoffen, elimineren je overtollige kilo’s. Berkenknoppen zijn ook aan te bevelen bij groeistoornissen omwille van hun hoge gehalte aan biologisch beschikbare mineralen.

BERK-zwartebesBERK-berkenknop

Zwarte-bes-knoppen hebben een tonische (= versterkende) en revitaliserende (= herstellen van de levenskracht) werking, waardoor zij sterk aanbevolen worden bij het bestrijden van je vermoeidheid. De knoppen van de zwarte bes verlichten de gevolgen van diverse allergische reacties. Zij verzachten de pijn in je gewrichten en zorgen voor meer soepelheid

EIGENSCHAPPEN EN TOEPASSINGEN
Berkensap, vers geoogst en niet gepasteuriseerd, is als levend water, een bron van leven

Het bevat alle vitale elementen die je lichaam nodig heeft om zich te zuiveren en te herstellen

De 3 belangrijkste acties van het sap zijn:
Revitaliseren (= herstellen van de levenskracht)
Mineraliseren (= genezende werking van de mineralen optimaliseren)
Zuiveren

Een kuur met berkensap helpt je om je toxines (urinezuur, cholesterol) af te voeren die je tijdens de winter hebt opgestapeld

Het sap reinigt je gewrichten en verlicht je pijn

Het sap zuivert je gevoelige huid

Het sap voert mineralen aan die je lichaam nodig heeft na de winter

Het is de start van een kuur voor het wegwerken van je cellulitus (= ontsteking van het onderhuidse bindweefsel; sinaasappelhuid) en je oedeem (= overmatig ophouden van water in de weefsels)

BERK-detoxBERK-cellulitusBERK-oedeemBERK-adem

Het sap helpt als je lusteloosheid bent en last hebt van voorjaarsmoeheid

Het sap bevordert je goede vochthuishouding met een zuiverend effect

Je mond spoelen met berkensap bij een onwelriekende adem geeft verlichting

Je haar spoelen met berkensap houdt het glanzend

Het masseren met berkensap op je hoofdhuid bant roos en bevordert haargroei

OPGELET
Ben je zwanger en/of geef je borstvoeding, dan geen berkensap gebruiken
Tijdens de berkensap-kuur ga je best zout-arm, of beter nog,
zoutvrij eten (om je urine zoutvrij te maken)
Gebruik
geen koffie of koolzuurzoudende limonades/dranken

ENKELE RECEPTJES

BERK-recept2

Berkensap mengen met kruidnagel en kaneel. Hiermee kan je huidziekten, acné, reumatiek en jicht verlichten. Kan ook gebruikt worden tegen nierstenen, galstenen en geelzucht

Meng 3 eetlepels berkensap met 1/8ste l witte wijn. Verwarm zonder koken en drink met kleine slokjes. Deze thee brengt verlichting bij maag- en darmkolieken

HOE TE WERK GAAN
Een berkensap-kuur duurt meestal 3 weken :
3 x 1 eetlepel berkensap per dag
dan 1 week pauze
en dan weer een kuur van 3 weken
Tijdens de kuren 2 tot 3 liter vloeistof per dag drinken : ongezoete kruidenthee of water; geen koffie of koolzuurhoudende dranken

Berkensap smaakt zoet en je kan het puur drinken

Je kan het ook als alternatief voor honing en suiker gebruiken

Eén soeplepel sap per dag is voldoende indien je berkensap verrijkt met berkenknoppen en zwarte bessen gebruikt (zie hoger)

Je gebruikt bij voorkeur berkensap uit de Ardense hoogvlakte

HET WINNEN VAN BERKENSAP
De Ardense hoogvlakte, maakt deel uit van de befaamde koude gronden die dateren uit he primaire tijdperk, honderden miljoenen jaren geleden. Hierdoor is de Ardense bodem rijk aan mineralen. Deze mineralen, oligo-elementen en vitamines zijn terug te vinden in het berkensap dat, via de wortels, wordt opgezogen uit deze diepe ondergrond.
Botanisten trekken omstreeks half februari doorheen de beboste heide. Via de kanalen die door de stam en de takken van de berk voeren kunnen de botanisten via de stethoscoop het sap horen opstijgen. Zij maken een opening in de schors van het onderste gedeelte van de berk met een kleine boor.

BERK-boor

Voorzichtig steken zij een kleine darm in de opening en het sap vloeit door de zwaartekracht op een natuurlijke wijze in een opvangbakje beneden bij de boom. Na het aftappen wordt de opening nauwkeurig terug gedicht met houtmastiek zodat deze opnieuw kan dichtgroeien zonder de boom schade aan te richten.

BERK-dichten


Zo, nu ben je weer helemaal gezuiverd.

BERK-einde2


Lichtgroetjes,
Marina