TIP FEBRUARI
ZIE MIJ GRAAGGRAAG-begingroot1


Wie wil niet graag gezien worden; wie wil niet dat er van hem/haar gehouden wordt?
 
Steeds aardig gevonden willen worden kan je veel problemen, ellende en zorgen bezorgen. Je kan dan een “pleaser” worden.
Je doet aardig zonder het echt te zijn, waarmee je dan onbewust de ander probeert te manipuleren zodat hij/zij zijn/haar gedrag bijstuurt in jouw richting.

GRAAG-pleaser1


In feite vergeet je dat je de ander niet kan veranderen en niet kan dwingen om je aardig te vinden, van je te houden, je graag te zien. Eigenlijk draai je dan de rollen om, doordat je, door je twijfel en willen controleren, de ander macht geeft om over jouw gedrag te heersen. Ooit zei Lao Tse 500 jaar voor Christus: als je je te veel aantrekt van wat anderen over je denken, dan ben je je leven lang hun gevangene.
 
Als de ander onvermogend is om jou lief te hebben en je aardig te vinden, dan is dat niet jouw probleem, maar dat van de ander. Als jij jezelf aardig vindt en de moeite waard, heb je het niet nodig dat anderen je aardig vinden. Dan hoef jij je niet in allerlei bochten te wringen en onecht te zijn. Je kan dan gewoon authentiek, vriendelijk en jezelf zijn, sterk in je schoenen staan, en al glimlachend je schouders ophalen over de mening van de ander.

GRAAG-authentiek1 

Als jij van jezelf durft te houden om wie je echt bent, dan trek je vanzelf aardiger mensen naar je toe. De buitenwereld is immers een spiegel. Want zeg nu zelf, als jij niet van jezelf kan houden om wie je echt bent, waarom zou die ander het dan wel kunnen?
 
ENKELE TIPS OM MEER VAN JEZELF TE HOUDEN, JEZELF LEUK EN AIMABLE TE VINDEN
 
Kijk in de spiegel
Kijk diep in je ogen, en vertel jezelf hoe geweldig je wel bent, hoe mooi, aangenaam, welke prima kwaliteiten je wel allemaal in huis hebt.

GRAAG-spiegel2

Elimineer je zelfkritiek
Je ben niet perfect, maar een mens met een hoek af is prima. Perfectie en volmaaktheid zijn zo saai en voorspelbaar.
 
Wees vriendelijk en positief voor jezelf
De waardering voor jezelf zal dan blijven groeien. Geef je zelf vaak een compliment, je verdient het dubbel en dik.

GRAAG-compliment1


Loop rond met een glimlach op je lippen
Je zal je vanzelf beter gaan voelen en plots lijkt het alsof iedereen je een glimlach en een goede dag teruggeeft.
 
Laat je verwachtingen over jezelf en anderen achterwege
Laat speelruimte vrij, zodat er plaats is voor het onverwachte dat je kant op komt.

GRAAG-verwachting1

Laat je zorgen los en stop met piekeren
Dat wat je aandacht geeft groeit. Dus kijk naar de positieve, mooie, aangename dingen in je leven en zie hoe deze energie toeneemt.
 
Leef in het nu
Gisteren is voorbij en morgen is nog ver weg. Je hebt alleen vandaag en nu. Dus geef dat de volle aandacht.

GRAAG-nu2

Ook dit gaat voorbij
Als het niet goed gaat, zeg dan tegen jezelf: ook dit gaat voorbij. Voel hoe er ruimte komt en hoe je weer rustiger kan ademen.

Heb vertrouwen in jezelf
Weet dat je op eigen kracht vooruit kan. Visualiseer je nieuwe toestand, je vrijheid, je liefde voor jezelf en voel wat dit met je doet.

GRAAG-vertrouw1

Vergeef jezelf
Niemand is volmaakt en van fouten kan je leren. Dit is nu eenmaal de manier om te groeien en wijsheid te vergaren. Op termijn kan je ook de ander vergeven en zo hoef je al deze ballast niet meer mee te nemen. Alles heeft immers een bedoeling.
 
Wees dankbaar voor alles wat je hebt/overkomen is
Kijk om je heen en zie wat je allemaal bezit; het is behoorlijk wat. En zie wat je allemaal overkomen is en hoe rijk je daar van geworden bent: rijk van binnen, rijk aan ervaring, rijk aan het leven zelf.

GRAAG-dank1

Geniet van de kleine dingen om je heen
Zie de schoonheid van de vogel die op de tak zit te zingen, de bloem die ontluikt, het blad dat valt. Ga de natuur in en ontwaak voor al dat moois.
 
En tenslotte
Omhels jezelf, je geliefden. Zeg gemeend en oprecht tegen jezelf en je geliefden hoe graag je jezelf en hen ziet. Lach met je vrienden, je collega’s, je geliefden, je familie, en neem het leven niet altijd zo serieus.

GRAAG-omhels1


Beter in je vel nu?

GRAAG-einde1

Lichtgroetjes,
Marina